Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Többen parkolhatnak ingyenesen az Örsnél

Az Örs vezér terei parkolási zóna határán lakók is ingyen várakozhatnak a díjköteles szektorban – egyebek mellett erről döntött Zugló a képviselő-testülete szeptember 21-i ülésén.

Karácsony Gergely polgármester (PM) a napirendi pontok tárgyalása előtt beszámolt a Mundo beruházással kapcsolatos helyzetről. Mint elmondta: új fejlemény az ügyben, hogy a Bayer CFE az önkormányzathoz egy szándéknyilatkozatot juttatott el. Ebben azt jelezte, hogy bizonyos feltételekkel átvállalná az előző beruházó kötelezettségeit. Ez azonban nem tekinthető jogi értelemben kötelezettségvállalásnak, így a zuglói önkormányzatnak nem szükséges foglalkoznia a nyilatkozattal. A polgármester továbbá arról is beszélt, hogy a régi tulajdonos – miután szorítja az építés megkezdésére vonatkozó határidő – régészeti feltáró munkálatokat kezdett a Mundo területén.

Parkolás

A képviselő-testület – a díjköteles várakozás bevezetése óta eltelt időszak tapasztalatai alapján – ismét módosította a kerület parkolási szabályzatát. A lakossági kedvezmények szélesítését tartalmazó előterjesztést a testület módosító indítványokkal kibővítve fogadta el. A döntés szerint az Örs vezér téri parkolási zónában állandó lakhellyel rendelkezőkön túl díjmentesen várakozhatnak a Kerepesi út – Gvadányi út – Füredi út – Vezér út – Fogarasi út – Róna utca által határolt területen élők is.

 

Erre azért lett szükség, mert a fent említett terület lakóit a fizetni nem akaró átparkolók kiszorították eddigi várakozási helyükről. A rendeletmódosítással viszont minden környékbeli ingyen parkolhat majd a díjköteles szektorban az után, hogy a parkolási ügyfélszolgálaton igényelte és megkapta az erről szóló igazolást. Emellett változott
a gyermekszállítási kedvezmény időszaka és időtartama is. A rendelet elfogadásával a regisztrált gépjárművekkel már 18 óráig lehet ingyenesen várakozni a parkolási zónákban működő iskolák környezetében, a díjmentes parkolás időtartama pedig 30 percre növekedett.

A vitában Karácsony Gergely jelezte: előterjesztői módosítással él, amely arra vonatkozik, hogy a testület megbízásából kezdjen tárgyalásokat a Fővárossal, annak parkolási rendelete megváltoztatására. Ennek egyik célja, hogy megszűnjön a zuglói okos parkolóórákra is vonatkozó jegyadási kötelezettség, míg a másik, hogy az Egressy úton, a Hungária körúton és a Thököly úton is lehessen az ott élőknek kedvezményesen várakozni.

Fotó: Képszerkesztőség

Bihary Zoltán képviselő (Fidesz) azt javasolta, hogy az egyes oktatási intézményeknek kiadható kedvezményes parkolási engedélyek számát 40-re növeljék. Kovács Balázs képviselő (Fidesz) viszont azért nyújtott be módosító indítványt, hogy minden állandó zuglói lakhellyel rendelkező kapjon a fizető zónákban évente 100 óra ingyenes parkolást.

Sógor László (MSZP) tiltakozott 100 óra ingyen parkolás ellen, ugyanis ilyen egyetlen kerületben sincs. Budapesten már így is Zuglóban van a legtöbb kedvezmény. Barta János kijelentette: nem tartja járhatónak, hogy a testület szinte mindenkinek kedvezményt ad, már a fizetős parkolóhelyek felét elfoglalják az engedménnyel várakozók. Dr. Varga Péter képviselő (Fidesz) viszont azt kérte, hogy a testület adjon kedvezményt a szakrendelőkbe vizsgálatra érkezőknek és a parkolási zónában háziorvosaikat felkeresőknek is.

Egészségmegőrzés

A képviselők 3,9 millió forintot biztosítanak egy új szemészeti műszer beszerzésére, amellyel a Zuglói Egészségügyi Szolgálat egy javíthatatlanul meghibásodott eszközét pótolják. A testület arról is határozott, hogy Zugló csatlakozik a 2018. évi Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz.

A képviselők két pályázatot is kiírtak a zuglói építészeti örökség védelmének támogatására. Az egyikkel a kerületi egyedi védelem alatt álló épületek karbantartásának támogatására, míg a másikkal a Fővárosi Önkormányzat értékvédelmi pályázatán történő induláshoz szükséges önrészre lehet pályázni.

Fotó: Képszerkesztőség

Emellett arról is döntés született, hogy az önkormányzat gyalogátkelőhely létesítését kezdeményezi az Öv utca és az Ilosvai Selymes utca kereszteződésénél, hogy
a játszótérre tartók biztonságosan átjuthassanak a nagy forgalmú Öv utcán.

A képviselők a lakosság kérésére kezdeményezik a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél a Rákospatak utca–Kacsóh Pongrác út sarkán lévő gyűjtősziget megszüntetését. A tartályok új helyéről pedig a szakmai egyeztetések után döntenek.

A képviselő-testület hosszas vita után Várnai László képviselő (CivilZugló) módosító indítványának a megszavazásával elutasította a Pillangó park felújítására vonatkozó előterjesztést. Várnai a vitában jelezte, azért nem támogatja az előterjesztést, mert szerinte korábban felmerült, hogy 200-250 millió forintból is el lehetne végezni a beruházást, de e helyett most 600 millióba kerül a fejlesztés, ráadásul 90 fa kivágásával járna a terv megvalósítása. Kovács Balázs (Fidesz) úgy vélte: nincs kellően előkészítve a javaslat, ezért annak elnapolását indítványozta. Ezt viszont a testület nem fogadta el.

Fotó: Képszerkesztőség

Karácsony Gergely a képviselői felvetésekre reagálva azt mondta: a tervek a környéken élők és a parkot használók bevonásával készültek el, és nagy területen kerül sor új növényzet telepítésére. Utakat csak azon ösvények helyén építenek, amelyeket az ott közlekedők tapostak ki az évek során, több kandeláber pedig közbiztonsági okból, a lakosság kérésére került a tervbe. A polgármester végül bejelentette, hogy újra a testület elé viszi a javaslatot.

Környezetvédelem

A képviselő-testület úgy határozott, hogy Zugló csatlakozik egy nemzetközi projekthez, amely a közép-európai területek levegőminőség-javításának kérdéseivel foglalkozik. A csaknem 100 millió forint támogatású, 36 hónapig tartó nemzetközi projektben való részvételhez Zuglónak 4,7 millió forintot kekk önrészként biztosítani, amit a testület megszavazott.

A vitában Kovács Balázs arra hívta fel a figyelmet, hogy Zuglónak a levegőtisztasággal kapcsolatban nincsenek kötelezettségei, az önrészt szerinte inkább más fontos kötelező feladatok finanszírozására kellene fordítani.

Fotó: Képszerkesztőség

Karácsony Gergely úgy vélte: annak ellenére, hogy a levegővédelem nem tartozik az önkormányzat kötelezettségei közé, mindenkinek tenni kell érte, mert a rossz levegő nyolc évvel rövidíti meg az emberek életét.

A képviselő-testület mindezeken túl elfogadta Zugló településképi arculati kézikönyvét is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb