Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Új alkotások láthatók a Stefánia Szoborparkban

Tavaly októberben, szűk körben ugyan, de még megnyitották a Honvéd Kulturális Központ kertjében látható Stefánia Szoborpark V. őszi tárlatát, azonban a kiállított alkotásokat az érdeklődők a pandémiás korlátozások miatt csak májustól tekinthetik meg. 

Hazánk egyik legnagyobb, kortárs képzőművészek munkáit bemutató, köztéri szoborkiállítását Klacsmann Péter, a Magyar Kultúra Egyesület elnökének ötletére 2016 októberében nyitották meg. Azóta félévenként új alkotások kerültek a Stefánia Szoborparkba. Kiss Józseftől, a Kulturális és Rekreációs Igazgatóság főelőadójától megtudtuk, hogy a Honvéd Kulturális Központ újranyitásával a tavaly őszi kiállítás a mindenkori járványügyi szabályok betartásával ezúttal nyár végéig tekinthető meg. A bemutatón most is számos figyelemre méltó alkotás szerepel. Ezek közé tartozik Farkas Ferenc Guggoló című műve, amely a nőt középpontba állító kompozícióinak egyik kiemelkedő darabja. Gyurcsek Ferenc József Attila című alkotása is kimagasló művészi teljesítményről árulkodik. A mű nem hagyományos mellszobor, de nem is álló figura. A szobrász jelképi erejű megfogalmazásban állítja a néző elé a gondolataiba mélyedő költőt.

A tárlat monumentális darabja a Munkácsy-díjas Kalmár János filozofikus hangvételű Emelkedés című szobra, amelynél – a többi munkájához hasonlóan – itt is nagy szerephez jut a színhatás. Külön figyelmet érdemel V. Nagy Nándor archaikus hatású, égetett samottból készült Tanúk című sorozata, amely nemcsak vizuálisan, hanem jelképrendszerén keresztül is megfogja a szemlélőt. 

Beretvás Csanád nem először állít ki a Stefánia úton, most kőből faragott Katedrális című alkotása várja az érdeklődőket. Czér Péter is szerepelt már a zuglói tárlaton, most bronzba öntött Szerelmi levelező című alkotását lehet megnézni. Homolya Gábor Helybenjáró című kompozíciója olyan tárgyakból készült, amelyekről nem is gondolnánk, hogy alkotásra hasznosíthatók. Eskulits Tamás klasszikus megmintázású szobra a görög mitológia világába röpít, a fiatal erdei nimfát, Daphnét ábrázolja. A kiállítás különleges darabja a Székelyföldről származó Veress Enéh Erzsébet Ringató és Czibor Éva monori szobrászművész márvány Angyala, valamint Parlag István összenyomott perspektívába torzított, süttői mészkő Hokedlije.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb