Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Új emléktábla a volt nyilas pártházon

Emléktáblát cserélt a Thököly út-Stefánia út sarkán lévő volt nyilas pártház (Stefánia út 93.) falán a holokauszt magyarországi emléknapja tiszteletére Zugló önkormányzata.

A történelmi hűségnek és hitelességnek megfelelően új szöveg szerepel 2016. április 24-től a Boros Mátyás és Fischer István emlékére 1993-ban állított emléktáblán. Ez alapján egyértelművé válik, hogy nyilasok végeztek azzal a két fiatalemberrel, akik a zsidó foglyok kiszabadítására 1944. december 25-én felderítőként mentek a nyilas pártházba.

Fotó: Képszerkesztőség

Az új emléktábla-avatáson részt vett Kardos Péter, a zuglói zsidó közösség főrabbija, aki elmondta, mielőtt végeztek a nyilasok Boros Mátyással és Fischer Istvánnal, alaposan megkínozták őket, majd a zsidó egyházközösség közelében lévő padra “támasztották őket”, és gúnytáblát akasztottak a nyakukba. Kardos főrabbi szerint a két hős a lehetetlenre vállalkozott, amikor a megkínzottak kiszabadítását az életüknél is fontosabbnak tartva vállalkoztak a küldetésre. Gerő Péter, a zuglói zsidó közösség elnöke emlékeztetett, több mint nyolc éve kezdeményezték az emléktábla cseréjét, ami most örömükre megvalósult. Az ünnepségen a Boros-család rokonsága is részt vett.

A tábla leleplezését és koszorúzását követően a tömeg átvonult a Slachta Emlékházhoz, ahol Karácsony Gergely zuglói polgármester koszorút helyezett el. Slachta Margit és rendtársai a Thököly úti anyaházban 600 zsidót bújtattak, sokuknak menlevelet szereztek a svéd nagykövetség, a Nemzetközi Vöröskereszt és a pápai nuncius segítségével.

Az ünnepségen részt vett a zsidó egyházközösség számos tagja, szocialista képviselők, valamint Garay Klára, a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft. ügyvezetője is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb