Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Civilek tüntettek a Liget Projekt ellen

Civil szervezetek demonstráltak vasárnap a Petőfi csarnok melletti réten a Városliget védelmében.

Mintegy ötszázan tiltakoztak vasárnap délután a Városligetben azért, mert úgy vélik, hogy a Liget Budapest Projekt érdemi szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül, a lakosság akaratának figyelmen kívül hagyásával zajlik. A szervezőket képviselő Tömöri Balázs, a Greenpace kampányfelelőse azt mondta: szeretnék, ha a projektet leállítanák és a közpark megújításáról párbeszéd kezdődne.

Lányi András író, a varesliget.blog.hu szerkesztője kijelentette: “Budapest Európa egyik legszennyezettebb levegőjű fővárosa, aki itt egyetlen fát is ki akar dönteni, az merényletet követ el a város lakói ellen.” A Ligetvédőket képviselő Kiripolszky Csongor szerint a projekttel Budapest tüdejét érte támadás. Hozzátette: a civileknek kell a társadalom akaratát tükröző, annak érdekeit szolgáló döntést kikényszeríteni.

Fotó: Képszerkesztőség

Schmidt Hajnalka, a Greenpeace Magyarország Egyesület vezetője azt mondta: a közparki funkciók megőrzésével kell felújítani a Városligetet. Ha 20-40 méter magas épületek lesznek a Ligetben, akkor Schneller István építész szavaival élve: a Városligetből csak közintézmények közé telepített zöld felületek maradnak.

A rendezvényen megjelent Karácsony Gergely zuglói polgármester és Szabó Rebeka alpolgármester is. Karácsony Gergely azt nyilatkozta, azért jött el a demonstrációra, mert ma különösen aktuális, hogy megmutassák, az emberek mit gondolnak a beruházásról. Szabó Rebeka alpolgármester pedig úgy fogalmazott, “nem szeretnénk a sokmilliárdos közpénzpazarló projektet”, helyette a közparki funkciókat megőrző felújítást kérnek. Várnai László az eseményt támogató CivilZugló Egyesület részéről azt hangoztatta: a demonstráció üzenet a kormánynak és a kerületi MSZP-nek is, “hogy ne árulja el a közösen kitalált projektet.”

A demonstráció zárásaként a megjelentek élőképet alkotva megformázták a ligetvédők logóját, a fát és az azt védő ökölbe szorított kezet.

A Városliget Zrt. vasárnapi közleményében azt írta, a Városliget megújításának kulcsa a park elhanyagolt növényzetének rehabilitációja, az autóforgalom radikális csökkentése és a zöldterület jelentős növelése. A Városliget területének jelenleg 35 százaléka beton, a naponta több mint tízezer, parkon áthaladó, illetve ott parkoló autó környezetkárosító hatása pedig jelentősen károsítja az egyébként is elhanyagolt növényzetet. A betonfelületek visszazöldítésével, a zöldterület a mostani 60 százalékról 65 százalékra növelésével, az autóforgalom radikális csökkentésével, az intézményi hálózat megújításával és az új kulturális intézmények létrehozásával a Liget Budapest Projektnek köszönhetően az évtized végére eddigieknél sokkal élhetőbb, zöldebb és szerethetőbb Városliget várja majd a parkhasználókat – olvasható a közleményben.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb