Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Új tető születésnapra

Idén hetven esztendős a Bosnyák téri Páduai Szent Antal Plébániatemplom. Az épületet 1941-46 között építették, s mivel a háborút követően annak a lehetősége is felmerült, hogy vásárcsarnokként hasznosítják majd, a hívek és az akkori egyházvezetés gyors lépésre szánta el magát. A torony nélküli templomot 1946. augusztus 18-án Mindszenty József bíboros hercegprímás áldotta meg.

– A templomunk felszentelése hetven éve várat magára – mondta Bárány Béla plébános -, amit öt év múlva a háromnegyed-százados ünnepünkkor mindenképpen pótolni szeretnénk. Előtte azonban a templomot felújítanák, melyre öt évet adott magának az egyházközség. A felújítást először felülről kívánják elkezdeni. Az elmúlt években sokszor és nagyon beázott a Bosnyák téri templom. A károk elhárítása pedig mindig több százezer forintba került. Éppen ezért az első lépés a tető felújítása lesz.

– Idén ünnepeljük templomunk hetvenedik évfordulóját, amelyet azzal szeretnénk emlékezetessé tenni, hogy a szintén hetven esztendős cserepeket és gerendákat lecseréljük. A 35-38 millió forintba kerülő beruházást az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye támogatásából, pályázati forrásból és a hívek adományaiból valósítják meg. Nem kis vállalkozásról van szó, hiszen 2200 négyzetméternyi területen kell majd a cserepeket és a léceket cserélni. A munkálatok várhatóan e hónap végén kezdődnek el, és nagyjából három hónapig tartanak. Annak érdekében, hogy a templom folyamatosan üzemelhessen, a születésnapi tetőcserét szakaszosan végzik majd.

– Kívánom az utódoknak, hogy az új cserepek is legalább hetven évig kitartsanak – tette hozzá a plébános, aki elmondta, a régi cserepeket jelképes összegért kiárusítják, és az így befolyt összeget is a templom felújítására fogják fordítani. A Bosnyák téri templom hiányzó tornya 2013. október 1. és 2014. március 31. között készült el. Zugló legújabb kori látványosságát, a templom csúcsát 2014. január 21-én emelték a helyére.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb