Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Kivirágzott a betonudvar

A MOL Zöldövezet Program keretében megújult az Ilka utca 30. számú társasház udvara. A 107 éves épület udvarához gyakorlatilag az építése óta nem nyúltak hozzá, a kopott kövezet megsüllyedt, az esővíz megállt rajta, ami sok problémát jelentett a földszinten élőknek. Az udvar felújításával azonban nemcsak ezen a problémán sikerült javítaniuk, hanem mindjárt egy új oázist sikerült kialakítaniuk a XIV. kerület belső részén.

A MOL Zöldövezet Program 500 ezer forintos támogatásából, illetve a lakók által hozzátett önrészből és munkából – összesen 4 millió forintból – a 180 m2-es udvar egy harmadát zöld övezetté alakították át. A lakók által megtervezett kertben díszfák, cserjék és virágok, lugas, padok és asztalok, a gyerekeknek homokozó és egy ivókút is található. Az udvart felújítását március közepén kezdték és a munkálatok gyakorlatilag két hónapot vettek igénybe. Eközben azonban nemcsak megszépült a ház belseje, hanem egy erős közösség is kialakult, akik azóta közösen élvezik a belső kert adta lehetőségeket.

– Nagy összefogásból valósult meg az új udvarunk – mondta Muhari Erika, a lakók képviselője. – Szinte mindenki kivette belőle a részét. A pénzgyűjtés érdekében két alkalommal udvari garázsvásárt rendeztünk, illetve egy becsületkasszás könyvespolcot is kialakítottunk, melynek bevételét szintén a felújításra fordítottuk. Az új udvar 39 lakás több mint száz lakójának az életét könnyíti meg. Amióta rendezett a kertünk, mindenki jobban odafigyel a környezetére, a lakók pedig nemcsak egy szép zöld területet kaptak, hanem egy közösségi térrel is gazdagodtak.

A házat június 11-én Zugló lakossága előtt is megnyitották, az érdeklődők gyakorlatilag egymásnak adták a kilincset, a környéken ugyanis hamar híre ment az Ilka utcai csodának. Délután pedig a lakók egy nagy bulit rendeztek, melyre az önkormányzatot is meghívták. A házi ünnepségen Szabó Rebeka alpolgármester és a Megyeri Szabolcs, a Virágzó Zugló program felelőse elégedetten nyugtázhatták, hogy a kerület egy újabb zöld ponttal gyarapodott. A társasházak udvarának felújítása egy olyan lehetőséget kínál, amely az önkormányzat szándékával is egyezik: legyen minél több zöld – vagy virágos – terület a kerületben!

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb