Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Újabb fórum a Pillangó parkról

A Pillangó park felújítása során az egyik legfontosabb szempont a terület közbiztonságának javítása. Ebben az ott élők és a tervezők is egyetértenek. A már korábban, a környéken lakók bevonásával egyeztetett és véglegesített tervek ellen ugyanakkor többen is tiltakozni kezdtek. A Civil Zugló Egyesület fórumot szervezett a parkba.

Az egyesület elnöke, Várnai László önkormányzati képviselő elmondta: azok, akik hozzá fordultak, nem értettek egyet a több mint 90 fa kivágásáról, illetve a tervezett térkőburkolatokról szóló információkkal. A lakótelepi részek és a sportpályák felújítását is hiányolják a Pillangó parkban élők, akik közül néhányan azt is nehezményezték, hogy nem tudtak a lakossági egyeztetésekről – tette hozzá.

Karácsony Gergely polgármester emlékeztetett, hogy az első közösségi tervezést 2016. április 5-én tartották, amit még hat követett, és online kérdőíven is kikérték a lakosság véleményét a tervezés előtt. Így a park megújításának terve hosszú és részletes egyeztetési folyamat részeként készült el. A hét lakossági egyeztetésen több százan vettek részt, a terv minden egyes eleme a fórumokon és a kérdőíves közvélemény-kutatáson beérkezett vélemények alapján készült el, a Zuglói Lapok pedig a tervezés időszakában összesen 23 alkalommal írt a lakossági fórumokról és a tervekről – fűzte hozzá.

Fotó: Képszerkesztőség

Hangsúlyozta, hogy a kerület egy olyan, hosszú távon magas színvonalon üzemeltethető parkot szeretne, ahol mindenki jól érzi magát.

– Sokkal zöldebb lesz a növényállomány, nőni fog a park aktivitása és több madár is lesz a területen. A fákat az állapotuk miatt kell kivágni, és nem azért, mert parkolót vagy bármi mást szeretnénk a helyükre, egyébként 325 fával pótoljuk a kivágottakat – magyarázta a polgármester, aki arra is rávilágított, hogy a térkőburkolatot a meglévő csapások helyére szeretnék.

A programon Sándor Tamás tervező kiemelte, hogy cserjéket, gyepet és 1400 négyzetméter biodiverz (virágokkal teli, változatos) területet, öntözőrendszert is terveztek a parkba. A szakember egyébként a Nehru parkhoz hasonlította a Pillangó parkban létrejövő közösségi teret.

A fák és a parkban fészkelő madarak miatt online petíciót indító Balta Flóris a fórumon jelezte, hogy időközben megismerte a terveket, és sok szempontból megnyugtató választ kapott. A védett madarakkal kapcsolatosan Szabó Rebeka alpolgármester elmondta: egyetlen olyan fát sem vágnak ki, amelyen állatok fészkelnek. Vitás kérdés volt még a kutyafuttató helye is, amivel kapcsolatban az alpolgármester rámutatott, hogy a témát a vasárnapi SugárZoo pikniken beszélhetik át. A fórumon az EB Ovo képviseletében részt vevő Csonka Berta közölte, hogy a két, zárt kutyafuttatóról is többször egyeztettek a Pillangó parkban élőkkel, a végleges tervek a beérkezett vélemények alapján alakultak ki.

Problémát okoz az is, hogy sokan P+R parkolónak használják a területet, emiatt az önkormányzat már kezdeményezte a fővárosnál a fizetőparkoló zóna kibővítését.

A jelenlévők sérelmezték, hogy a parkban sok a szerhasználó és a hajléktalan, szeretnének több padot és szemetest, a gyepesítést pedig nem tartják jó ötletnek, úgy vélik, elég lenne, ha locsolnák a meglévő füves területet.

A programon részt vett mások mellett Hajdu Flórián alpolgármester, Czeglédi János önkormányzati képviselő, Jónás Zoltán főmérnök, Megyeri Szabolcs főkertész és Tóth Csaba, a kerület országgyűlési képviselője is.

Fotó: Képszerkesztőség

A Pillangó park felújításával kapcsolatban az önkormányzat még két lakossági tájékoztatót tart. Május 17-én 11 órától a játszótéren várják a játszótér átalakítása iránt érdeklődőket, ugyanaznap15 órától pedig Zugló főkertésze, Megyeri Szabolcs várja egy sétára a tenisz klub bejáratánál azokat, akik a fákról, a park növényzetéről szeretnének többet megtudni.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb