Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Ujhelyi: az egyetemi pénzen bukott el a kormány terve

Vajon a jogállami kontroll befolyásolja az uniós kifizetéseket, továbbra is le lehet „nyúlni” pénzeket a közös kasszából? Erről kérdeztük Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselőt.

Csak a vissza nem térítendő forrásokat hívja le majd a kormány az összesen mintegy 6000 milliárdos uniós helyreállítási alapból. Ön szerint ez félrevezetés. Mire alapozza?

„A tényekre. A kormány hónapokon át dolgozott az újjáépítési alapból nekünk járó temérdek pénz elköltéséről szóló nemzeti reformprogramon. Botrányos módon sokáig titkolták ennek a részleteit, majd a leadási határidő előtt pár nappal felrúgták az elképzelést és előálltak ezzel a fals szöveggel. Az történt valójában, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Fidesz miniszterelnökének kezére csapott Brüsszelben.”

A kormány kommunikációja szerint csak néhány vitás kérdés van az ügyben.

„Ne vicceljünk már! Sem formailag, sem tartalmilag nem felelt meg az eredeti kormányzati terv az uniónak. Orbán fickósan még azt nyilatkozta a brüsszeli útja előtt, hogy ő aztán nem akar tárgyalni semmiről. Aztán csak kikullogott a hátsó ajtón, amikor közölték vele: elég a lopásból. Megbízható forrásaim szerint az alapítványokba kilopott egyetemeknek szánt közel másfél ezer milliárd forint már Brüsszelnek is sok volt.”

Ezek szerint akkor mégsem jut ennyi uniós pénz az egyetemeknek, ahogy a kormány ígérte?

„A kormány összevissza beszél, most legutóbb azt mondták ezzel kapcsolatban, hogy uniós pénzt nem hívnak le ebből a kalapból erre a célra, majd más forrásból fedezik. Azért ez mégsem egy piac, ahol alkudozunk, hogy a párizsiból mennyi maradhat. Orbánék tolvaj számításból variálják át a korábbi terveiket. Jogos elvárásunk a kormánnyal szemben, hogy mielőbb tételesen számoljon be arról: pontosan mit és miként akar finanszírozni az uniós alapból, ez ugyanis nem a Fidesz pénze, hanem minden magyar emberé.”

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb