Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Újrastartol az ‘I bike Budapest’

Egy hosszú kényszerszünet, a tavalyi események lemondása és a tavaszi várakozás után újra megrendezi az I bike Budapest felvonulást a Magyar Kerékpárosklub.

Június 26-án 14:00-kor a budai alsó rakpartról indul, és a pesti rakpart érintésével az Andrássy úton keresztül a Városligetbe érkezik a várhatóan több ezres kerékpáros felvonulás, ahol bringaemeléssel ér véget – tájékoztatta szerkesztőségünket Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese, szóvivője.

Az I bike Budapest felvonuláson a főváros olyan pontjain tud végigtekerni gyerekektől idősekig bárki, ahol máskor nem vagy csak nagyon nehezen lehet kerékpározni. “A felvonulást szervező Magyar Kerékpárosklubnál hiszünk abban, hogy ahol jó bringázni, ott jó élni. Olyan Budapestet szeretnénk, ahol mindenki biciklire tud ülni.” – írják az esemény Facebook oldalán.

Az I bike Budapest bringás felvonulás 14 órakor indul a budai alsó rakpart Margit hídtól északra eső szakaszáról, és René van Hell holland nagykövet nyitja meg. A felvonulást záró bringaemelés várhatóan 17:00-kor lesz a Városligetben, így a 18 órás focimeccsről sem marad le senki.

A június 26-i I bike Budapest idejére már feloldják a gyülekezési korlátozásokat, a Kerékpárosklub viszont ennek ellenére is a korábbinál rövidebb útvonalon és lehetőleg minél tágasabb szabad tereken vezeti a menetet. A felvonulás rendőrség által biztosított, lezárt útvonalon halad végig, így családosan is könnyen teljesíthető. A felvonulás önkéntes rendezői a forgalmas keresztező útvonalaknál átengedik a közösségi közlekedést, az autókat és a zebrákon a gyalogosokat, így ha sokan is vesznek részt, sem várható a közlekedés aránytalan korlátozása.

Budapesten egyébként 15%-kal nagyobb kerékpáros forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A Magyar Kerékpárosklub reprezentatív közvélemény-kutatása szerint 2018-höz képest 6 százalékponttal, 57%-ra nőtt a legalább alkalomszerűen kerékpározó budapesti felnőttek aránya. A többség szívesebben kerékpározna a hétköznapokban is, ha azt több kerékpársáv és kerékpárút építésével segítenék.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb