Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Ünnepi szomszédolás

Megtartották az első Szomszéd ünnepet Zuglóban. A kerület különböző pontjairól érkező baráti társaságok a Mogyoródi úti sportpályán bográcsoztak. Mire minden étel elkészült, a csapatok is összeismerkedtek, így ha legközelebb találkoznak valahol, már jó szomszédként köszönthetik egymást.

Az ismerkedős, főzős program Bátki László, a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-profit Kft. ügyvezetőjének ötlete volt.  – Lakhelyemnél, a Bazsarózsa utcában már háromszor szerveztem hasonló összejövetelt Bazsa-bál néven, amelyeknek nagy sikere volt. Innen jött az ötlet, hogy egész Zuglóra kiterjesszünk egy hasonló Szomszéd ünnepet. Az volt a célunk, hogy erősítsük a kerületiekben a lokálpatriotizmust. Nehezen alakítanak ki kapcsolatot a mai emberek, sokszor azok sem ismerik egymást, akik egy lépcsőházban laknak. A különböző társaságok itt együtt főzhettek, beszélgethettek, így ha legközelebb találkoznak, már nem mennek el egymás mellett ismeretlenül, szótlanul. A jelentkezőknek csak annyi dolguk volt, hogy magukkal hozzák a szomszédaikat, ismerőseiket, illetve a bográcsozáshoz szükséges alapanyagokat. A padokat, sátrakat és a tűzifát mi biztosítottuk.

Az első Szomszéd ünnepre hat baráti társaság érkezett. Volt, aki pörköltet, volt, aki székelykáposztát, más gulyáslevest főzött a szabad ég alatt. Barabás Viktorék vörösboros, gombás sertéspörköltet készítettek, Fülöp Istvánék pedig krumplis pörköltet. Mivel náluk volt házi kovászuborka is, már az étkezés összehozta a csapatokat, ugyanis a finom savanyúságra a többi asztaltársaság is igényt tartott. – Olyan volt ez a rendezvény, mint egy félnapos nyaralás – mondta Erős Emőke. – Zugló különböző részeiről érkeztünk, de itt könnyen megismerkedtünk mindenkivel. Nagyon jól éreztük magunkat, úgyhogy már most megbeszéltük, az őszi Gasztrofesztiválon is főzünk majd valamit.

Az Egyenlő Eséllyel Kulturális Szociális Hagyományőrző Alapítvány tizenkét fővel érkezett a rendezvényre. Székelykáposztát főztek zuglói módra: mint mondták, ez annyit jelent, hogy szívüket, lelküket beletették az ételbe. Az egész napos program során halk zene szólt, majd Veressné Dévai Katalin, az egyik társaság tagja harmonikaszóval szórakoztatta az egész csapatot.
Bátki Lászlótól megtudtuk, ősszel a Gasztrofesztiválon lesz hasonló lehetőség, de jövő tavasszal a Szomszéd ünnepet is újra megrendezik.  – Év közben is bármikor jöhetnek piknikezni, főzőcskézni baráti társaságok a Mogyoródi úti sportpályára – tette hozzá Bátki László –, ugyanis állandó tűzgyújtási engedélyt kértünk a területre. Csak annyit szeretnénk, hogy jelezzék előre a szándékukat, és akkor, ha kell, padokat is adunk a kültéri programhoz.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb