Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Változik a házi gyermekorvosok heti rendelési ideje

Tisztelt Szülők!

Budapest Főváros XIV. kerületének Önkormányzata nevében az alábbi kezdeményezésről tájékoztatom Önöket, egyben kérem szíves véleményüket is!

A kerületünkben dolgozó házi gyermekorvosok heti rendelési ideje a kormányrendeleti előírásoknak megfelelően heti 15 órányiról 20 órányira növekszik még az év folyamán. Ez az úgynevezett praxisközösségekben működő gyermek háziorvosokra vonatkozik, akik prevenciós tanácsadásra tudják fordítani a többlet 5 órányi rendelési időt.

Sajnos jelenleg a gyermekorvos hiányszakmának tekinthető, országosan már hosszú évek óta jelentős mértékű a betöltetlen praxisok száma. Zuglóban is a meglévő 20 praxisból jelenleg 3-at tartós helyettesítéssel látnak el kerületünk gyermekorvosai és hamarosan egy 4-iket is helyettesíteni kell.

Az önkormányzat jelentős anyagi erőforrásokat mozgósít annak érdekében, hogy hosszútávon biztosítani tudja az egészségügyi ellátást de a rövid távú kihívásokat csak a praktizáló orvosokkal szoros együttműködésben lehet megválaszolni.

Nemrégiben az a határozott javaslat érkezett önkormányzatunkhoz a kerületi gyermekorvosok részéről, hogy az eddigi rendelési időket megváltoztatva hétfőtől csütörtökig 20:00 óra helyett 18:00 órakor, péntekenként pedig 16:00 órakor zárnák a rendelési időt az egész kerületben.
A 18:00 – 20:00 óra, valamint péntekenként 16:00 – 20:00 óra közötti idősávban a gyermekorvosi ellátást a Bethesda gyermekkórház végezné központilag, a sürgősségi ügyeleti ellátás további biztosítása mellett.

A rendelési idő változtatását, racionalizálását a rendelési statisztikák indokolják, illetve az egyre hatékonyabb vizsgálat szervezés és a telemedicina térnyerése. A gyermekorvosok egységesen úgy érzik, hogy a betegellátás továbbra is zavartalan marad és a megnövekedett óraszámú rendelés mellett ez a változtatás segítene feladatuk stabil ellátásában.

Mivel a rendelési idő ilyen jellegű változása jelentősen érintheti azon szülőket, akik csak nappali munkaidejük után tudják orvoshoz vinni gyereküket, kérjük, hogy jelezzék felénk véleményüket a kezdeményezésről a hivatal@zuglo.hu e-mail címen!

 

Tisztelettel,

Rózsa András

Alpolgármester

Budapest Főváros XIV.ker.

Zugló Önkormányzat

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb