Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A társadalmi egyeztetés ereje: így véleményezte Zugló Klímastratégiáját a nyilvánosság

Március végén elkészült Zugló Klímastratégiájának egyeztetési változata, melyet egész áprilisban véleményezhettek az érdeklődők.

A társadalmi egyeztetés során rengeteg visszajelzés érkezett helyi lakosoktól, intézményektől, cégektől, a Budapest Éghajlat-változási Platform tagjaitól, valamint más budapesti önkormányzatoktól is.

Az értékes észrevételek számos klímaváltozással összefüggő területet érintettek, ilyenek például az élelmiszerpazarlás csökkentése, a fogyasztási szokások megváltoztatása, a zöldfelületek és az élővilág védelme, a kerékpáros infrastruktúra és a tömegközlekedés vagy a hulladékgazdálkodás fejlesztése. Kisebb pontosítások és megjegyzések mellett építő jellegű kritikából sem volt hiány, sőt, részletesen kidolgozott klímavédelmi intézkedési javaslatok is beérkeztek a készítőkhöz.

A társadalmi egyeztetésben való aktív részvételt mutatja, hogy a meglátások és ötletek feldolgozása során egy igen terjedelmes – 63 oldalas – dokumentum született, mely tartalmaz minden, a klímastratégiára beérkezett javaslatot és a szakértők azokra adott válaszait is.

Naplemente a Rákos-pataknál

Fotó: Papp Dezső

Az írásos véleményezésen túl az áprilisi időszakban két online fórum is megrendezésre került, melyeken a résztvevők személyesen is feltehették kérdéseiket a készítőknek és az önkormányzat képviselőinek. A stratégia fő elemeinek ismertetése mellett a fórumok szerves részét képezték az konstruktív beszélgetések, melyek igen hasznosnak és tartalmasnak bizonyultak a Klímastratégia kidolgozása és véglegesítése szempontjából.

A társadalmi egyeztetés és a rendezvények során a véleményezők új nézőpontok megvilágításával és helyi, valós tapasztalatokkal segítették a munkát.

A Klímastratégiát készítő szakértői csapat hálásan köszöni mindenkinek a kérdéseket, hozzászólásokat és javaslatokat, melyek nagyban hozzájárultak a végső dokumentum szakmai minőségéhez és ahhoz, hogy a Klímastratégia a kerületi és budapesti érintettek szempontjait és látásmódját is tükrözze.

Klímastratégia honlap: https://www.zugloklimastrategia.hu/

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb