Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Világosító Szent Gergelyre emlékeztek

Tradicionális örmény népzenével, énekekkel, kvíz játékkal és hagyományos ételekkel ünnepelték Világosító Szent Gergelyt a zuglói örmények. A programot a XII., a XV., a XVII. és a Zuglói Örmény Önkormányzat közösen szervezte, és csaknem százan vettek részt rajta. Érkeztek vendégek Gyergyószentmiklósról, Csíkszeredáról és Marosvásárhelyről is.

Világosító Szent Gergely tette államvallássá Örményországban a kereszténységet. Egy monda is kapcsolódik hozzá: a pogány király nem fogadta el a tanait, ezért egy sötét verembe vetette, ahol 14 évig raboskodott. Akkor jutott ki onnan, amikor a király megbetegedett, és az uralkodó nővére végső kétségbeesésében Gergelyt kérlelte, hogy gyógyítsa meg testvérét. Miután ez sikerült, a király és az ország népe is megtért i. sz. 301-re.

– Örményország volt az első keresztény állam a világon, és ez Világosító Szent Gergelynek köszönhető – mondta Zárugné Tancsin Katalin, a Zuglói Örmény Önkormányzat elnöke. – Ezért ő a legnagyobb szentjeink egyike, az idei volt a huszadik megemlékezés a tiszteletére Zuglóban. 1995-ben alapítottuk meg a kerületi kisebbségi önkormányzatot, amelynek a legtöbb tagja erdélyi örmény.

A Zuglói Civil Házban megtartott ünnepségre csaknem száz örmény származású vendég érkezett, nemcsak a rendező kerületekből, de Marosvásárhelyről, Csíkszeredáról és Gyergyószentmiklósról is. Először a Tigrán együttes játszott népies örmény és magyar népzenéket a közönségnek, amelynek több tagja is együtt énekelt az előadókkal, majd Juhász Endre és Smuk Tamás mutatott be autentikus zenét egy kifejezetten örmény hangszeren, a dudukon.

Hakobyan Luszine Jerevánból költözött tizenegy éve Magyarországra, az első pillanattól kezdve Zuglóban él.  – Véletlenül találkoztam egy magyar fiúval még Örményországban – mesélte Luszine, aki négy és fél éves kislányával, Lilivel jött az ünnepségre. – Nagypapámnál tanult hangszeren játszani, majd meghívott a hazájába. Annyira megszerettem Magyarországot és őt is, hogy itt maradtam. Sok örmény hagyományt tartok, rendszeresen főzök örmény ételeket, és a mai napig nem tudok mások előtt orrot fújni, mert az nálunk nem szokás.

A Világosító Szent Gergely tiszteletére tartott megemlékezésen hagyományos örmény süteményeket és ételeket is felszolgáltak, amelyek közül a mazsolás rizzsel tálalt sült csirkecomboknak volt a legnagyobb sikerük.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb