Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zajmentes gördeszkapálya épülhet Zuglóban

A képviselő-testület rendkívüli ülésen döntött arról, hogy indul a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára által kiírt Országos Görpark Program pályázatán. A városvezetés állami támogatással a Mogyoródi úti Sportközpontban szeretne egy a régit kiváltó, modern gördeszkapályát létesíteni.

A képviselők úgy határoztak, hogy az önkormányzat pályázatot nyújt be az aktív Magyarország sportfejlesztési programban való részvételre, amelynek keretében a Mogyoródi úti Sportközpontban új gördeszkaparkot szeretnének építeni. A testület egyúttal biztosította a pályázathoz szükséges 30 millió forintos önrészt is.

Az előterjesztést a képviselők Hajdu Flórián alpolgármester (MSZP) módosító javaslatával fogadták el. A napirendi ponthoz Várnai László képviselő (CivilZugló Egyesület) is nyújtott be módosító indítványt, amit azonban a vitában visszavont.

Mint ismeretes a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára 2023-ra Országos Görpark Programot hirdetett, amelynek célja, hogy az olimpiai sportággá fejlődött gördeszkázáshoz és gyorsasági görkorcsolyázáshoz megfelelő, sportszakmai szempontok szerint tervezett és kivitelezett létesítmények épüljenek.

Horváth Zsolt alpolgármester (DK) előterjesztői kiegészítőjében elmondta, február 18-ig kell benyújtani a pályázatot, ez tette szükségessé a rendkívüli ülés összehívását. A létesítmény megvalósításához 30 millió forintot az államnak, ugyanennyit pedig az önkormányzatnak kell biztosítania. Az önrész megléte a pályázaton  való indulás alapfeltétele.

Az alpolgármester arra is kitért, hogy a mostani, elavult pálya miatt korábban a lakók már többször emeltek panaszt, jelenleg pedig zárva van. A tartószerkezet állapota miatt javítása gazdaságtalan, eladni pedig nem tudták, mert ilyen típusú pályákat ma már nem használnak. A Sport Kft-vel ugyanakkor vizsgálják a régi pálya hasznosítási lehetőségét.

A pályázati támogatással megvalósítani kívánt létesítményről szólva Horváth Zsolt kifejtette: az új pálya alapjaiban eltérő technológiájú a korábbinál. A réginek felszínen álló, fém tartószerkezetre rögzített felülete volt, míg az új földbesüllyesztett, úgynevezett surranó betonú létesítmény, amely használata során nem ad dübörgő hangot. Az új pályának gyakorlatilag nincs üzemeltetési költsége, a kivitelező húsz és harminc év közötti garanciát ad rá.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Várnai László hozzászólásában azt javasolta, hogy az új pályát a Mogyoródi úti Sporttelep Rákos-patak felőli oldalára telepítsék, hogy minél kevésbé zavarják használói a környéken lakókat. A képviselő továbbá azt is kérte, hogy a régi létesítményt Zugló egy másik pontján állítsák fel, mert nagy igény van az ilyen pályára is.

Rózsa András alpolgármester (Momentum) jónak nevezte a zajtalan pálya kialakítására irányul koncepciót, és támogatta azt az ötletet, hogy a kerület hasznosítsa a régi pályaelemeket.

Horváth Csaba polgármester (MSZP) kihangsúlyozta, sikeres pályázat esetén újra tárgyalni fognak az ügyben, hogy döntés szülessen az állam és az önkormányzat közötti együttműködési megállapodásról. Akkorra már lesz olyan műszaki dokumentáció is, amelyből megismerhetők a pálya paraméterei. Ismeretei szerint új technológiával épülő létesítményben megszűnik a lakosságot korábban zavaró dobogás, onnan csak a kerekek surrogása hallatszik.

A rendkívüli ülésen Kardos Pál, a Zuglói Önkormányzati Rendészet Igazgatója arról tájékoztatta a képviselő-testületet, hogy a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület a Budapesti Polgárőr Szövetséggel összefogva nagyszabású gyűjtést indított a törökországi földrengés károsultjainak megsegítésére. A felajánlásokat szerdán indítják útnak.

A rendészet vezetője jelezte, hogy a török követség kérése szerint ruhát már ne adományozzanak a segíteni akarók, főként sátrakra, hálózsákokra, takarókra, melegítő eszközökre és generátorokra van szükség.

Kardos Pál azt is elmondta: kutatásban résztvevő önkéntes mentőcsapatuk egyik része az esti órákban érkezik haza Törökországból.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb