Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zugló 2030-ig 40 százalékkal csökkenti széndioxid kibocsátását

Első alkalommal ülésezett a nemrég megalakult Klímavészhelyzet munkacsoport. A Szabó Rebeka alpolgármester vezette testület a szervezet munkáját meghatározó dokumentumokat, illetve a Zuglóban futó környezetvédelmi pályázatokat tekintette át.

Az önkormányzati képviselőkből és a Polgármesteri Hivatal munkatársaiból álló Klímavészhelyzet munkacsoport alakuló ülésén megjelenteket Szabó Rebeka környezetvédelemért felelős alpolgármester köszöntötte.
Szilágyi László, az önkormányzat környezetvédelmi referense a kerület 2019-ben elfogadott Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervének (SECAP), Környezetvédelmi programjának legfontosabb elemeivel, illetve a klímavészhelyzetből adódó teendőkkel ismertette meg a tanácskozás résztvevőit. Ezen túlmenően beszélt még a Zuglóban futó környezetvédelmi pályázatokról is.

A környezetvédelmi referens tájékoztatójában kiemelte: a SECAP kertében az önkormányzat azt vállalta, hogy 2030-ig Zugló 40 százalékkal csökkenti a széndioxid-kibocsátást. Ennek megvalósítására a kerület terveiben ütemezett épületenergetikai felújítások, illetve megújuló energiás beruházások is szerepelnek. A célszám teljesítése nagy feladat, elérését jelentősen befolyásolják a lakosság energetikai beruházásai, az állami szerepvállalás és a közlekedés alakulása is – tette hozzá Szilágyi László.

A referens a környezetvédelmi pályázatokról szólva elmondta: Zugló jelenleg kilenc projektben érdekelt. Ezek között megtalálhatók a vízgazdálkodást, a mobilitás-fejlesztést, a levegőminőség javítását, a szelektív hulladékgyűjtést és újrahasznosítást, valamint a kerékpáros turizmus fejlesztését és a fenntartható városi közlekedést érintő programok, illetve a “Több mint lakóház” elnevezésű, Európai Unió-s támogatású innovatív bérlakás-építés is.

Fotó: Papp Dezső

Rozgonyi Zoltán a képviselő-testület a klímavészhelyzet elismerésével kapcsolatos határozatához benyújtott fideszes módosító indítványokkal ismertette meg az ülés résztvevőit. Mint a képviselő szavaiból kiderült, ezek között az önkormányzati fenntartású intézményekben a piszoárok vízmentesre, illetve víztakarékosra cserélése, a hivatal épületében a klímaberendezések leszerelése, a városháza számára elektromos autók beszerzése, valamint az önkormányzat nem lakáscélú helységeit bérlők környezetvédelmi kötelezettségei előírása szerepelnek.

A tájékoztatókat követő beszélgetés során számos továbbgondolásra alkalmas javaslat hangzott el.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb