Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zugló 55 milliárd forintból gazdálkodhat 2024-ben

A képviselő-testület rendkívüli ülésen hagyta jóvá Zugló 2024. évi költségvetését. A büdzsé 55 milliárd forint bevétellel és ugyanennyi kiadással számol. Az önkormányzat az idén felújításra és beruházásra 5,9 milliárd forintot fordíthat.

Az ülés kezdetén Kisné Szivcsovics Nikolett képviselő bejelentette, hogy kilépett a Momentum Mozgalomból és egyéni mandátumát megtartva, képviselői munkáját függetlenként folytatja.

Rózsa András képviselő (Momentum) napirend előtti felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban a büdzsével kapcsolatban voltak koalíciós egyeztetések. Amíg részese volt a költségvetési tervezet előkészítésének, ő minden együttműködőt mindig írásban értesített. Most ez nem történt meg, csak szűkkörű megbeszélések voltak. A 2024-es költségvetéshez több módosító javaslatot is benyújtott. Szerinte a büdzsé tervezésénél több időt kellett volna fordítani a konszenzuskeresésre, akkor a költségvetést elfogadó képviselő-testületi ülésen kevesebb lenne a vita.

A képviselő-testület Zugló 2024-es költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét egyaránt 55 milliárd forintban állapította meg. A költségvetés 45 milliárd forintos bevétellel és 53 milliárdos kiadással számol. A hiányt a 2023-ban keletkezett 8 milliárd forintos költségvetési maradványból finanszírozzák.

Az idei büdzsé 42,3 milliárdos működési, 2,7 milliárdos felhalmozási és 10 milliárdos finanszírozási bevétellel számol. Utóbbi magában foglalja az átmeneti felhasználású 2 milliárdos likviditási hitelt is. Zugló az állami költségvetésből 13,5 milliárd, közhatalmi bevételekből 21,4 milliárd, működési bevételekből pedig 7,4 milliárd forintra számíthat.

Fotó: Balogh Róbert

A kerület várható működési kiadása 2024-ben 46,9 milliárd forint lesz. A városrész az idén személyi juttatásra 15,9 milliárd, dologi kiadásra pedig 17,7 milliárd forintot költhet. Zugló önkormányzata 2024-ben felújításra 2,5 milliárd, míg beruházásokra 3,4 milliárd forintot használhat fel. A tervezet szerin az idén 35,9 milliárd jut a kötelező és 17 milliárd az önként vállalt feladatokra.

Horváth Csaba polgármester (MSZP) előterjesztői kiegészítőjében kifejtette: a költségvetés igyekszik választ adni a Zugló előtt álló kihívásokra. Összeállításánál arra törekedtek, hogy lehető legtöbb forrást biztosítsanak a támogatásokra és a fejlesztésekre. Az idei büdzsében kevesebb ingatlaneladás szerepel, ugyanakkor a kerület megemelt igényjogosultsági jövedelemhatárok mellett 20 százalékkal többet fordít szociális támogatásokra. A költségvetésben új elem az április 1-el bevezetésre kerülő ingyenes diákbérlet finanszírozása, illetve jelentősen megemelték a Zuglóiak Egymásért Alapítvány támogatását.

Dr. Tiba Zsolt jegyző hozzászólásában kiemelte, több forrásra lenne szüksége a kerületnek a dinamikusabb fejlődéshez, de nincs likviditási probléma és a korábbihoz mérten nagyobb összeg jut fejlesztésre. Azzal tisztában kell lenni, hogy minden költségvetésnek van kockázata, a büdzsé rendelkezik megfelelő céltartalékokkal, hogy probléma esetén legyen mihez nyúlni.

Várnai László képviselő (CivilZugló Egyesület) úgy ítélte meg, hogy nem volt megfelelő egyeztetés a tervezet kialakítása során. A képviselő nagy bajnak nevezte, hogy a kerület ingatlanok eladásokból akarja fedezni a fejlesztéseket. Szerinte az önkormányzat számos olyan személyt foglalkoztat, akik munkájára nincs szükség, ezek bérét felújításra lehetne felhasználni.

Dr. Juhász Pintér Pál képviselő (Fidesz) azt mondta, frakciója megítélése szerinte koncepcionális problémák vannak a büdzsével, mert az nem fejlesztés centrikus. A szociális támogatás területén tartalmaz előrelépést, de nem biztosítja legalább a betervezett fejlesztések és felújítások megvalósulását.

Vida Attila képviselő (LMP) bejelentette, támogatja a költségvetés elfogadást, szerinte a büdzsé erősíti az önkormányzat szolgáltató jellegét. A tervezés időszakában tartott egyeztetéseken részt vett, azok időpontjáról mindig értesítették. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetésben csak annyi forrást lehet elosztani amennyi rendelkezésre áll, a vágyaknak pedig a lehetőségekhez kell kapcsolódni.

Fotó: Balogh Róbert

Victora Zsolt képviselő (független) azt mondta, őt csupán egy szimbolikus büdzséegyeztetésre hívták meg, így nem sok javaslattételi lehetőséget kapott. Nem érti a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhelynél miért nem valósultak meg a korábban betervezett, forrással rendelkező fejlesztések.

Hevér László György képviselő (DK) úgy vélte, ennyi egyeztetést a költségvetésről még soha nem tartottak a polgármesterrel, emellett több koalíciós megbeszélést is tartottak. Örül, hogy a Gondoskodó Zugló megvalósítására megfelelő forrás és 30 millió forintos tartalékkeret áll rendelkezésre, illetve hogy a Zuglóiak Egymásért Alapítványnak is megfelelő támogatás van betervezve feladatellátására.

Rózsa András túl soknak ítélte meg a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.-nek betervezett 1,9 milliárd forintos támogatást, ami félmilliárd forinttal több a 2023-as összegnél.

Busznyák Imre képviselő (Momentum) túlzottnak tartotta a büdzsében szereplő telek értékesítés mértékét, úgy vélte, ha a Momentum beleszólást kapott volna a költségvetés tervezésébe ez másképp alakult volna.

Lepsényi László képviselő (DK) úgy vélte, tökéletes költségvetés nincs. Törekedtek a konszenzusra, ezért támogatták a Momentum módosító indítványait, ami okán új egyeztetést kezdtek a polgármesterrel, aki nyitottnak bizonyult és a javaslatok többsége belekerült a végleges tervezetbe.

A képviselő-testület 13 igen, 6 nem és 3 tartózkodó szavazattal fogadta el Zugló 2024. évi költségvetését.

A képviselő-testület a 2024-es büdzsé elfogadása előtt az államháztartásról szóló 2011. évi törvénynek megfelelően felülvizsgálta és módosította Zugló 2023-as költségvetését és az eredeti bevételi és kiadási előirányzat főösszegét 51,5 milliárd forintról 50,8 milliárd forintra változtatta.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb