Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zugló 85!

Nyolcvanöt évvel ezelőtt, 1935. október 1-én kezdte meg önálló működést a főváros XIV. kerülete Rákosváros néven a Terézvárosból, Erzsébetvárosból és Kőbányából leválasztott területen. A jeles napról az önkormányzat idén a pandémia miatt csupán koszorúzással és interneten közvetített helytörténeti kiállítás-megnyitóval emlékezett meg. A hagyományos díjátadó gála is elmaradt, szűk körben csak a díszpolgári címeket és a Zuglóért Emlékérmeket adták át, a további elismeréseket későbbre halasztották.

A díszpolgári címeket és a Zuglóért Emlékérmeket a Házasságkötő teremben megrendezett zártkörű ünnepségen nyújtották át díjazottaknak a járványügyi szabályok betartása mellett.

– A nyolcvanöt évvel ezelőtt alapított Zugló ma Budapest harmadik legnépesebb kerülete, amely olyan nagy, hogy nyolc másik budapesti kerület határolja – mondta köszöntőjében Horváth Csaba polgármester. – Itt van többek között a világ első nyilvános közparkja, a Városliget, a Hősök tere, a Széchenyi fürdő, a Vasúttörténeti Park, az állatkert, a legendás gólok színhelye, a Népstadion. Itt folyik a megújuló Rákos-patak és ide érkezik a kontinens első metrója, a mai Kisföldalatti is. Mindezekre büszkék vagyunk, de azt is tudjuk, hogy Zuglót elsősorban nem az épületei és intézményei tették naggyá, hanem azok, akik munkájukkal, életművükkel, az élet különböző területein elért eredményeikkel és teljesítményükkel kivívták a kerület, az ország vagy akár a világ elismerését – emelte ki a polgármester, és hozzátette – Önök, akik idén Zugló díszpolgárai lettek, szintén ilyenek: fontosak és ikonikusak.

Díszpolgári elismerések

Zugló Díszpolgára címben részesült Császári Attila világbajnoki ezüstérmes öttusázó, a Magyar és az Európai Öttusa Szövetség volt elnöke, Garay Klára nyugalmazott pedagógus, Podmaniczky-díjas városvédő, a Cserepes Kulturális Non-profit Kft. volt ügyvezetője, dr. Éless Béla színész-rendező, művészeti vezető, akinek kitüntetését felesége, dr. Élessné Valler Gabriella vette át. Díszpolgár lett továbbá Keresztes Ildikó énekes, színész, előadóművész és Konrád György brácsaművész is, aki nem tudott megjelenni az eseményen, neki az elismerést később adják át.

Posztumusz Zugló Díszpolgára díjban részesült Gém Zoltán, a BVSC-Zugló vízilabda szakosztályának vezetője, szövegíró, zeneszerző, Novák Imre irodalmár és Serfőző Gyuláné, a Studium Generale Zuglói Egyesület tagja. Gém Zoltán elismerését felesége, Gém Éva, Novák Imre díját fia, Novák János, míg Serfőző Gyuláné elismerését lánya, Nárayné Horváth Gyöngyi vette át.

Emlékéremmel kitüntetettek

Zuglóért Emlékérmet kapott Pataki Éva, a Zuglói Családsegítő és Gyermekjóléti Központ leköszönő vezetője, Péter Lukács Csíkcsicsó polgármestere, Rinyu Erika, a Zuglói Meseház Óvoda vezetője, Székely Anna nyugalmazott pedagógus, valamint az Uzsoki Utcai Kórház Ortopéd-Traumatológiai Osztálya és a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. Az intézmények elismerését dr. Szigeti István főorvos, osztályvezető-helyettes és Locsmándi Alajos intézményvezető vette át.

A kitüntetéseket Horváth Csaba polgármester és Tóth Csaba, Zugló szocialista országgyűlési képviselője adta át.

Fotó: Balogh Róbert

Koszorúzás és kiállítás

Az évforduló alkalmából a Polgármesteri Hivatal bejáratánál emelt, Zugló önálló városrésszé válását megörökítő emléktáblánál Horváth Csaba, Tóth Csaba és dr. Tiba Zsolt jegyző helyezett el koszorút.

Fotó: Balogh Róbert

Zugló önálló kerületté válásának 85. évfordulójára Mi, Zuglóiak címmel szerveztek kiállítást a Zuglói Civil Házban. A Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely tárlatát a járvány miatt zártkörben nyitották meg. Az eseményt az érdeklődők élő adásban követhették nyomon a Cserepesház facebook oldalán.

– Nem is ünnepelhetnénk méltóbban Zugló fennállásának 85. évfordulóját, mint egy a kerület történetét bemutató kiállítással – mondta Horváth Csaba a kiállítást megnyitó beszédében, hozzáfűzve: ahogyan egész Budapest, úgy Zugló is a 19. század végén indult igazi fejlődésnek, ekkor épült ki az úthálózat, a tömegközlekedés, a szociális és a kulturális intézményhálózat.

– A kiállítás azt bizonyítja, hogy kevés olyan különleges kerülete van Budapestnek, mint Zugló – jelentette ki a polgármester, aki szerint a városrész páratlanul izgalmas történetét bemutató tárlat azért kivételes, mert a múltat nem a monumentális pillanatokkal, hanem az itt élők szemszögéből, a hétköznapok életképeivel idézi fel.

Török András művelődéstörténész beszédében Zuglóval kapcsolatos emlékeit és élményeit idézte fel és a kerületet Térey János költő szavait idézve Pest mályvarózsa illatú Budájának nevezte.

Majkó Zsuzsa, a Helytörténeti Műhely vezetője azt mondta, a tárlat 14 tablón azt mutatja be, hogy az egykori homokbuckák helyén miként jött létre a mai Zugló.

A díjátadón Lutter Imre versmondó művész, Andrejszki Tibor, Maroevich Zsolt és Szabó Tibor zenész működött közre és a Helytörténeti Műhely prezentációját mutatták be. A tárlatnyitón pedig a Sebő együttes adott műsort.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb