Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zugló a részvételi demokrácia mellett áll

A zuglói képviselő-testület tegnap a törvény által megengedett legalacsonyabb arányban, 10 százalékban határozta meg a helyi népszavazás kiírásához szükséges aláírások számát. A testület ezzel kinyilvánította, hogy Zugló a részvételi demokrácia elvi, és gyakorlati alkalmazása mellett is elkötelezett kerület, ahol a lakosság véleménye a legfontosabb.

A népszavazásról szóló törvény a települési képviselő-testületeket hatalmazta fel arra, hogy rendeletben szabályozzák azt, hogy a választójegyzékben szereplő összes voksolásra jogosult ember hány százaléka kezdeményezhet kötelező jelleggel kiírandó helyi népszavazást. A törvény szabad kezet ad abban, hogy ezt a számot a 10 és 25 százalék közötti tartományban határozhassa meg az adott helyi testület. A 25 százalékos felső határ gyakorlatilag el is lehetetleníti a népszavazás intézményét, hiszen a megadott időkeretben szinte lehetetlen összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges aláírás mennyiséget. Ennek ellenére, vagy éppen ezért számos település vezetése döntött a legmagasabb, 25 százalékos aláírás szám mellett.
Ez Zugló esetében 22 750 érvényes aláírást jelentene. Zuglóban viszont a rendelettel ennek töredéke, 9100 érvényes aláírás is elég ahhoz, hogy a lakosság közvetlenül magához ragadja a döntési jogot.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere szerint a részvételi demokrácia gyakorlásának segítése mellett a döntésben nagy jelentőséggel bír az is, hogy azt egy tartózkodás mellett, konszenzussal szavazták meg a különböző pártok képviselői Zuglóban.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb