Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zuglóban adták át Budapest első „okos zebráját”

Gyalogosmozgásra bekapcsoló LED-világítással szerelték fel a Herman Ottó Általános Iskola előtti gyalogátkelőhelyet. Az Egressy út és a Kövér Lajos utca kereszteződésében található zebrát ezentúl az úttest mindkét oldaláról egy-egy kamera figyeli.

A főváros első „okos zebrájának” közelében több iskola, sportpálya és napközis tábor is található. Ráadásul, tavaly május végén éppen ennél a kereszteződésnél ütött el egy autó két diákot. Éppen ezért Tomis Károly rendőr főtörzszászlós, a szomszédos oktatási intézmény iskolarendőre volt az első szorgalmazója a fejlesztésnek. A körzeti megbízott erőfeszítéseit hamar siker koronázta, mert a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft. a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával nemrég egy úgynevezett SafeCross intelligens gyalogátkelő rendszerrel szerelte fel az Egressy úti átkelőt.

– Az „okos zebra” programot részben az alapítvány támogatásából finanszíroztuk, részben pedig abból a pénzjutalomból, amit a ZKNP nyert el tavaly decemberben a „Szomszédom a rendőr” programmal az európai bűnmegelőzési díj harmadik helyezettjeként – mondta az átadáson Horváth Csaba polgármester, aki Tóth Csaba országgyűlési képviselő és dr. Váradi Attila kerületi rendőrkapitány társaságában avatta fel november végén a rendhagyó zebrát. – A jövőben szeretnénk még több hasonló gyalogátkelőhely támogatására pályázni az alapítványnál.

Fotó: Riersch Tamás

A SafeCross rendszer alapvetően egy messziről is jól látható LED-világítást jelent, amely gyalogosmozgásra kapcsol be. Az úttest mindkét oldalán egy-egy kamera figyeli, hogy érkezik-e valaki a zebrához, és ha igen, akkor mindkét irányból azonnal hat LED-lámpa lép működésbe. Ezen kívül az úttest mindkét oldalán egy-egy reflektor is megvilágítja az átkelőhöz érkező gyalogost, így a járművezetők már messziről észlelhetik az átkelési szándékot. Jelenleg a LED-lámpák tesztüzemmódban vannak, azaz folyamatosan villognak, hogy az arra közlekedő autósok hozzászokjanak az újdonsághoz. Amennyiben a Budapesti Közút Zrt. engedélyt ad, a rendszer átáll aktív üzemmódba.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb