Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zuglóban állították ki a Dunaflottilla hajóinak makettjeit

Százötven éve tartotta első próbaútját az Osztrák-Magyar Haditengerészet Dunaflottillájának S.M.S. Leitha nevű monitora, amely ma múzeumhajóként működik Budapesten. Az esemény emlékére Lajta és kora – 150 éve szolgálatban címmel nyílt hajózástörténeti makett kiállítás a Honvéd Kulturális Központ (HKK) Caffé Galériájában.

Dr. Balogh Tamás, a TIT Hajózástörténeti Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnöke kiállítás megnyitójában kiemelte: az idei év a magyar hajózás történetének kettős évfordulója, ugyanis a Lajta monitor és a Balaton első csavargőzöse is 150 éve kezdte meg szolgálatát.

A kiállítás szervezői a modelleket három csoportba rendezték. Az elsőben a monitor típus kialakulásának időszakában készült hajók méretarányos makettjei kaptak helyet. A második szekcióban az egykori Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének kicsinyített folyamőrhajói sorakoznak, melyek a birodalom folyami határait védték. A harmadik csoportba az első világháború végén feloszlatott közös hajóhad magyar jogutód alakulatainál szolgált hadihajók makettjei kerültek. Ezek között ott vannak a két világháború közötti folyamőrség, a Magyar Néphadsereg hadihajós egységének, valamint a rendszerváltás után alakult MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajóinak modelljei is. A maketteken túl a kiállításon megtekinthetők a hazai folyami katonai hajózás tárgyi emlékei és tablókon a monitor hajótípus fejlődéstörténete is.

Fotó: Papp Dezső

Az eseményen Pallos Emil színművész működött közre. A kiállítás május 22-ig tekinthető meg a HKK nyitvatartási idejében.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb