Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zuglóban béremeléssel és munkaszüneti nappal köszönik meg a köztisztviselők munkáját

Átlagosan 15%-al emelte a zuglói köztisztviselők bérét a kerület képviselő-testülete. A megemelt fizetéseket július 1-től, a köztisztviselők napjától kapják kézhez először az önkormányzat dolgozói.

A kormány 2015-ben még ígéretet tett arra, hogy elkezdi a köztisztviselők bérének rendezését, ám még ugyanabban az évben indoklás nélkül törölték az életpályaprogramot. Az ágazatban dolgozók fizetése 9 éve semmit sem emelkedett, a bérek mára több mint 30%-ot vesztettek reálértékükből. Az elégedetlenséget mutatja, hogy a szakszervezet júliusban sztrájkra készül.

A zuglói képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg azt a bérfejlesztést, amely bár nem tudja pótolni, de megpróbálja enyhíteni a kormány mulasztását. A Karácsony Gergely polgármester vezette testület is szembesült ugyanis az alacsony bérekből fakadó pályaelhagyással. Zuglóban nem csak a bérek 15%-os emelésével, hanem a köztisztviselői nap munkaszünetté nyilvánításával is igyekeznek visszaadni a szakma becsületét. A július elsejei köztisztviselői nap korábban az ágazat dolgozóinak munkaszüneti nap volt, ám tavaly ezt a kedvezményt a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés eltörölte. A zuglói testületben a fideszes alpolgármester előterjesztésére került napirendre ennek visszaállítása kerületi szinten. Ezt a javaslatot a testület támogatta és Karácsony Gergely megkapta a felhatalmazást, hogy rendeletalkotással Zuglóban nyilvánítsa munkaszüneti nappá a köztisztviselők napját.

A zuglói testület korábban már a szociális szféra dolgozóinak helyzetén is próbált javítani, számukra 20 ezer forintos bérpótlékot szavazott meg. A képviselő-testület ezzel a döntéssel is a kormány elmaradt bérrendezéséből eredő erkölcsi és anyagi kárt igyekezett enyhíteni.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb