Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zuglói cirkuszünneplés a Richter-családdal

Születésnapja alkalmából köszöntötte a cirkuszvilág legendáját, a Kossuth-díjas cirkuszművészt, Richter Józsefet a zuglói önkormányzat, valamint az ifjabb Richter Józsefet a nemrég elnyert kitüntetése alkalmából.

A 70. életévébe lépett Richter Józsefet otthonában köszöntötte  Bitskey Bence önkormányzati képviselő, a kerület kulturális tanácsnoka, Varga László Zoltán, a zuglói Polgármesteri Kabinet köznevelési- és közoktatási referense és Somogyi Tímea, a Családcentrum Alapítvány elnöke. Ez alkalomból fogadta őket egyik fia is, Richter József, aki feleségével Arany Pierrot-díjat nyert a januári Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Ilyen sikerre korábban is csak ő volt képes, hisz első magyar cirkuszművészként már 2014-ben kiérdemelte ezt a díjat. Ez alkalomból külön gratulált neki az önkormanyzati képviselő vezette delegáció.

– Zugló szeretné „ismét” felfedezni a Richter családot – mondta Bitskey Bence a február 20-i közvetlen hangvételű beszélgetésen. – Szeretnénk büszkék lenni az önök sikereire, és szeretnénk minél inkább a kerülethez kötni az önök művészetét és kimagasló eredményeiket.

Az immár 46 éve Zuglóban élő Richter-család az egyik legpatinásabb família a hazai cirkusztörténetben. Jelenleg a hetedik generáció viszi  tovább a cirkuszi stafétabotot. A tehetség – ahogy ezt sikereik dokumentálják – apáról fiúra szállt.
Míg idősebb Richter József a világ legrangosabb cirkuszfesztiválján, a Monte-Carlo-in 1974-ben Ezüstbohóc-díjat nyert a feleségével, addig a nagyobbik fia, Flórián 2004-ben ugyanitt Ezüst-, 2008-ban pedig a cirkusz történetében első magyar művészként Aranybohóc-díjat kapott. A kisebbik utódja, ifjabb Richter József a már említett cirkusztörténelmi budapesti duplázás mellett a két évvel ezelőtti Monte-Carlo-i fesztiválon szintén Aranybohóc-díjjal tért haza.

Fotó: Képszerkesztőség / kepszerk.hu

A beszélgetésen Richter József felvette, ha az önkormányzat tudna egy hektárnyi szabad területet biztosítani a cirkusz számára, akkor már az idei országos turné is a kerületben fejeződhetne be. Ha pedig az őszi „utazócirkusz-fesztivál” megvalósulna Zuglóban, abból a helyi iskolák is profitálhatnának. A Richter család ugyanis az előadások mellett cirkuszi körülmények között interaktív órákat is tart diákok számára. Ezek az órák pedig azért különlegesek, mert egy-egy mutatványt a fizika törvényei alapján is elmagyaráznak, mivelhogy nem minden esetben csak az erőnléten múlik a produkció sikere.

– Örültünk a látogatásnak – mondta Bitskey Bence -, mert egyrészt máris sikerült szorosabbra fonni a kapcsolatot a családdal, melyből hamarosan a kerületi fiatalok is profitálhatnak.

A Richter család 26 éve saját vállalkozásban üzemelteti a Magyar Nemzeti Cirkuszt, amelyet tavaly Európa három legjobb utazócirkusza közé választottak. Ennek a cirkusznak a szezonja hagyományosan március közepén a Pólus Center mellett kezdődik. Az idei évben a nyitóelőadások március 12-13-án lesznek, melyre a Richter család 50-50 ingyenjegyet ajánlott fel a zuglói rászoruló gyerekek számára, akik a Zuglói Családsegítő Szolgálat szerencsés kiválasztottjai lesznek.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb