Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Megnyílt a ZETI

Ünnepélyes külsőségek között adták át a Bosnyák tér 4. szám alatt létesített Zuglói Energiahatékonysági Tanácsadó Irodát (ZETI). A lakosság számára létesített ingyenes tanácsadó szolgálat a nyári időszakban heti két alkalommal várja az otthonuk energetikai felújítást tervezőket. A szakemberek az érdeklődőknek egymásra épülő alternatívákat ajánlanak fel és tájékoztatást adnak a beruházás finanszírozási lehetőségeiről is.

Zugló önkormányzata, valamint a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara (BPMK) együttműködésével létesített ZETI Magyarországon az első olyan iroda, ahol a lakosságnak szakemberek segítenek abban, hogyan tehetik energiahatékonnyá épülő, illetve felújításra szoruló ingatlanjaikat. “A családi házak, társasházak és intézmények energetikai felújításához a szükséges technológia rendelkezésre áll” – jelentette ki megnyitóbeszédében Karácsony Gergely polgármester. Hozzátette: az iroda ennek a megismerésében nyújt segítséget a kerület lakóinak. Zugló polgármestere a továbbiakban reményét fejezte ki, hogy lesznek majd olyan pályázatok, amelyek támogatják a magánszemélyeket, intézményeket és vállalkozásokat az energiahatékonysági beruházások megvalósításában.

“Díjmentes információ és megfelelő szakértelem, ez óriási segítség lehet az energetikai felújítást tervezőknek” – fejtette ki Karácsony Gergely a ZETI szerepéről szólva, majd megjegyezte: a mintaprojektként létrehozott iroda az együttműködésről szól. Ennek első két szereplője Zugló és a BPMK, de várják mindazon további partnerek és szakmai szereplők jelentkezését, akik információval, ajánlattal, vagy egyéb módon segíteni tudnak. A polgármester úgy vélte, legalább félév kell, hogy látni lehessen, miként működik a modell. “Abban vagyunk érdekeltek, hogy a mintaprojekt sikeres legyen, mert akkor máshol is alkalmazható lesz, és a terveknek megfelelően országos programmá válhat” – fogalmazott Karácsony Gergely.

“Az emberek életük legnagyobb részét épületekben töltik, amelyek energiafelhasználása hatással van a környezetre” – ezt már Dauner Márton főosztályvezető mondta, aki a Miniszterelnöki Hivatalt képviseletében vett részt a ZETI megnyitásán. Hozzáfűzte: ezért nem mindegy, hogy ezen a területen milyen racionalizálás valósul meg.

“A ZETI elsősorban a családi házban élőknek nyújt segítséget” – tudatta Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke hangsúlyozva: az érdeklődőket a szakemberek három alternatívával ismertetik meg. Az első az egyszerű felújítás, amely az épületszigetelést foglalja magába, a második ennek a kazáncserével történő kiegészítése, míg a harmadik – ami a legköltségesebb – az intelligens lakás kialakítása. Ezen túlmenően a lakosság a finanszírozási lehetőségekről is kaphat felvilágosítást.

A megnyitó ünnepségen megjelentek kérdéseire válaszolva Gulyás István, a ZETI irodavezetője kijelentette: az irodát felkeresők a Mérnöki Kamara szakemberitől minden kérdésükre kielégítő választ kapnak és ellátják őket tájékoztató anyagokkal is. A ZETI nyitva tartásával kapcsolatban Szalay Gábor, a BPMK zuglói kapcsolattartója azt mondta: az iroda a nyári időszakban heti két alkalommal lesz nyitva. Ősztől várhatóan a lakossági igényekhez igazítva bővítik a félfogadási időt.

Az érdeklődők a ZETI-vel kapcsolatban IDE KATTINTVA juthatnak bővebb információkhoz.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb