Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A járvány miatt világszerte jelentősen megnövekedett a családon belüli bántalmazás

A koronavírus-járvány negatív hatása számos területen érződik, ebből az egyik, igen súlyos probléma a családon belüli erőszak. A Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. (ZKNP) által 2019-ben életre hívott, a bántalmazott nők és gyerekek biztonságát megteremtő Békés Otthon program a bajbajutottakon segít. 

Kezdetben a helyi rendőrkapitánysággal, a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központtal, valamint a fővárosi kormányhivatal gyámügyi osztályával dolgoztak együtt, majd a programban részt vettek iskolapszichológusok, valamint a téma iránt érdeklődő HEGY (hegyinfo.hu)-tagok is – tájékoztatott Adler Katalin, a ZKNP prevenciós koordinátora. Közös tréningen elindult az intézmények közti párbeszéd. Áldozati és egy bántalmazói csoportot is létrehoznak, a lakosságot figyelemfelhívó plakátokkal, színházi, előadásokkal, filmvetítésekkel érzékenyítik a téma iránt. 

A Békés Otthon program két szakértője Szil Péter pszichoterapeuta és Kuszing Gábor pszichológus, akik egyébként a Stop-Férfierőszak Projekt munkatársai is. A családon belüli erőszak alapvetően a férfiak és a nők közötti társadalmi, gazdasági, politikai egyenlőtlenség egyenes kivetítése, mert a férfiak feljogosítva érzik magukat a bántalmazásra: a megfélemlítésre, lelki erőszakra, elszigetelésre, testi, szexuális, anyagi erőszakra, a nők alapvető jogainak megtagadására – mondja Szil Péter. – A családon belüli erőszak kilencven százalékát férfiak követik el. Súlyos probléma, hogy a magyar társadalom magánügyként kezeli a családon belüli erőszakot, továbbá felmentést ad a férfiaknak, sőt sokszor a bántalmazottak is mentegetik a bántalmazót. Úgy fogalmaznak, hogy sokat dolgozik, fáradt, hirtelen haragú. Az is fontos, hogy a bántalmazás súlyosságát ne abban mérjük, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérülésről van-e szó – magyarázta a szakember. Mint mondta, az elszigetelés, az önbizalom, a tekintély aláásása, a gazdasági függés megteremtése is aggasztó probléma. 

Ha valaki azt tapasztalja, hogy párja rajta vezeti le a feszültséget, kiköveteli a házimunkát, kierőszakolja a szexuális együttlétet, indokolatlanul féltékenykedik, elszigeteli a rokonaitól, barátaitól, megalázza, akkor mindenképpen tudnia kell, hogy több helyre is fordulhat segítségért. Szükség esetén hívja a rendőrséget, de többek között a szomszédoknak, rokonainak, barátainak, a családsegítő szolgálatnak is jelezheti, ha bajban van. 

Kuszing Gábor rámutatott, gyanús hangok, sérülések nyomai, megfélemlített nő vagy gyerek, szóbeli, fizikai bántalmazásra panaszkodó nő – figyelmeztető jelek, hogy tegyünk feljelentést a rendőrségen. Akár névtelenül is – a nyomozás a rendőrség dolga.  A program kezdete óta a rendőrség által elrendelt ideiglenes távoltartási végzések száma folyamatosan nőtt, vagyis a rendőrök nem csak akkor mennek ki egy-egy családhoz, ha vér folyik. 

A szakemberek igyekeznek megdönteni az áldozathibáztató szemléletet, céljuk, hogy a bántalmazottak érezzék, nincsenek egyedül. A bántalmazó egyébként is arra törekszik, hogy leépítse áldozata önbecsülését, elhitesse vele, hogy minden az ő hibája, aminek az a következménye, hogy egy ponton túl az áldozatok szégyellik, ami velük történik. – Változtatnunk kell a nőhibáztató, férfiakat felmentő szemléleten – jelentette ki Szil Péter. Már az óvodában tanítani kell a nemek közti egyenlőséget. Az elkövetőben pedig tudatosítani, hogy erőszakkal nem érvényesítheti akaratát senkivel szemben. 

Ha egy bántalmazó kapcsolat válással végződik, alapesetben a bántalmazónak nem lehetne kapcsolattartási joga a gyerekhez – vélekedett Kuszing Gábor. A bíróság gyakran mindkét szülőnek juttatni akar a gyerekből, ami nagy hiba, mert gyakran továbbra is bántalmazzák a nőt, aminek során a gyerek is sérül. 

Ha bántalmazzák vagy tudomása van bántalmazásról, az alábbi szervezetekhez fordulhat segítségért 

Rendőrség: 112 (ingyenesen hívható a nap 24 órájában) 14rk@budapest.police.hu

Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központ: 061 364 3013 (hétfőtől csütörtökig 9-től 16 óráig, pénteken 9-től 15 óráig) vagy munkaidőn kívül: 06-70-310-8585

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: 06-80-20-5520 (ingyenesen hívható a nap 24 órájában, csak az áldozat kérhet segítséget, itt intézhető védett ház), www.bantalmazas.hu

Gyermekvédő hívószám: 06-80-212-021 (ingyenesen hívható a nap 24 órájában)

Áldozatsegítő vonal: 06-80-225-225 (ingyenesen hívható a nap 24 órájában), www.igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/aldozatsegito-szolgalat

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE): 06-80-505-101 (ingyenes), www.nane.hu

Kék Vonal: 116-111 (ingyenesen hívható a nap 24 órájában – bántalmazott gyerekeknek, fiataloknak), 116-000 (ingyenesen hívható a nap 24 órájában – bántalmazott gyerekek ügyében felnőtteknek) www.kek-vonal.hu

Ökomenikus Segélyszervezet

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb