Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A szülők többsége támogatja a pedagógussztrájkot

Március 16-tól határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és Pedagógusok Szakszervezete. Ez ugyanis az utolsó eszköz – korábban tárgyalásokon próbálták -, hogy elérjék, a pedagógusok bérét elfogadható szintre emeljék. Erre azonban a kormány nem mutatott hajlandóságot, sőt, február 11-én éjjel a Magyar Közlönyben megjelentetett rendelettel gyakorlatilag ellehetetlenítették a pedagógusok sztrájkhoz való jogát is.

Az elmúlt egy hónapban rengeteg iskola dolgozói álltak ki a sztrájkhoz való alapjoguk mellett. A kormány azonban mindent megtett annak érdekében, hogy az országos sztrájkhoz a lehető legkevesebben csatlakozzanak. A fals információk mellett a jogszerűtelen adatbegyűjtést és a megfélemlítést is bevetették.

pedagógus sztrájk illusztráció

Fotó: Balogh Róbert

Ilyen előzmények után óriási bizonytalanságban várták a pedagógusok a hosszú hétvége utáni első munkanapot. Csakúgy, mint a szülők, akiknek nagy része támogatta volna a sztrájkot, de az egymásnak ellentmondó információk után nem tudták, hogy cselekedjenek. A bizonytalanság március 16-án reggel is kézzel fogható volt, mert sem a tankerület, sem a szakszervezetek, sem az intézményvezetők nem adtak hiteles, pontos információt a sztrájkoló pedagógusokról. Zuglóban több iskola is csatlakozott az országos sztrájkhoz, igaz, a tantestületeknek csak egy része.

A sztrájk önkéntes alapon történik, mindenki egyénileg dönti el, hogy részt vesz-e benne, ha igen milyen módon, hány órában, hány napig. Időközben is bárki csatlakozhat hozzá, sőt bárki ki is szállhat a sztrájkból, ezért mi is csak utólag rendelkezünk majd valós adatokkal – mondta Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának elnöke.

Az országos megmozduláshoz csatlakozott kerületi óvodákkal kapcsolatban azonban már pontosabb információkkal rendelkezünk.

Fakas János Tiborné portré

Fotó: Balogh Róbert

Zuglóban az Egyesített Óvoda mind a 23 tagóvodája csatlakozott az országos sztrájkhoz – mondta Farkas Tibor Jánosné, a ZEO vezetője. – Azt mi sem tudjuk, hogy melyik munkavállaló hány napig sztrájkol, mert ez is egyéni döntés alapján történik. Azt mindenesetre elmondhatjuk, hogy a 2769 zuglói óvodásból mindössze 560-at hoztak be március 16-án, ami azt bizonyítja, hogy a szülők többsége is támogatja a pedagógussztrájkot.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb