Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A 15 éves Eszter filmje a zuglói zsinagógáról

 A zuglói zsinagóga története címmel kisfilm jelent meg a közösségi hálón. Az alkotás önmagában is felkeltette volna az érdeklődésünket, mert ilyen átfogó ismertető eddig még nemigen jelent meg a komoly történelmi múlttal rendelkező Thököly úti épületről. Ám az a tény, hogy a film készítője egy alig 15 esztendős diáklány, még érdekesebbé tette a művet.

Krauth Eszter, a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola 9. évfolyamos diákja azonban nem véletlenül készített filmet a zuglói zsinagógáról. – A nagyapám, Kardos Péter immár 49 éve rabbi a zuglói zsinagógában – mesélte az ifjú alkotó. Ő és a nagymamám kiskorom óta sokat meséltek nekem az életükről. Az ő történeteik mélyen belém ivódtak. Majd rá kellett csodálkoznom, hogy a kortársaim körében már nem annyira fontos a történelmi múlt. Úgy gondoltam, megpróbálom az ő érdeklődésüket is felkelteni. Eszternek a film készítéséhez a a Centropa Jewish Network hagyományos pályázata adta meg a végső lökést, amelyre kisfilmekkel lehet jelentkezniük az amatőr alkotóknak. A zuglói zsinagóga története című alkotás pedig nemcsak a lauderes diákoknak, hanem a pályázat zsűrijének a tetszését is elnyerte, és Eszter filmjét a Közösségem kategóriában első díjjal jutalmazta. – A filmben elsősorban a 2016-os tűzesetre, majd az azt követő felújításra fókuszáltam volna. Ám ahogy kutakodni kezdtem a témában, egyre több múltbeli anyagra bukkantam. Így a filmben megpróbáltam 2016-nál távolabbra is kitekinteni – mondta Eszter.. A zuglói zsinagóga története három nyelven, magyarul, angolul és héber felirattal készült. Felkerült többek között a Centropa Alapítvány és a MAZSIHISZ honlapjára is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb