Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A felelős állattartásra hívták fel a figyelmet

Megválasztották a legszebb kisállatot, kutyakozmetikai tanácsokat adtak, a résztvevők emellett megismerhették a kutyafuttatói etikettet, valamint agility és őrző-védő bemutatót tartottak a harmadik Sugárzoo Pikniken, a Pillangó parkban.

Szabó Rebeka, Zugló állatvédelemért felelős alpolgármestere a rendezvény megnyitóján a felelős állattartásra hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a kerület önkormányzata mindent megtesz azért, hogy az állattartási körülmények javuljanak.

– Az Eb ovo egyesület segítségével elkezdtünk összeállítani egy állatvédelmi tanulmányt. Remélem, még idén elkészülhet belőle Zugló állatvédelmi stratégiája – mondta Szabó Rebeka. – Szerettük volna, ha az ivartalanítás fontossága is bekerül a köztudatba, ezért tavaly meghirdettük a macskák kedvezményes ivartalanítását. A programban – amelyet a későbbiekben szeretnénk folytatni – 150 állattartó 202 cicája vett részt. Több tucat madárodút helyeztünk ki, és bízom benne, hogy jövőre már az ezekben történő sikeres költésekről is be tudunk számolni.

Fotó: Képszerkesztőség

Szabó Rebeka hozzátette, hamarosan éppen a rendezvény helyszínén kezdődik egy parkfelújítás, amelynek során két kutyafuttatót is kiépítenek. Ezek berendezéséhez a lakosok véleményére is számítanak. Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy ebösszeírás zajlik a kerületben. Hangsúlyozta, az adatok infrastrukturális fejlesztésekhez kellenek, ebadót nem akarnak bevezetni.

Kutyafuttatói etikett

A Rex Tanoda kutyás őrző-védő bemutatója után Baráth Ági tartott előadást a kutyafuttatói etikettről, illetve a póráz és a szájkosár használatáról. A Panelkutya egyesület elnöke azzal kezdte, hogy a póráz a gazdi kezének meghosszabbítása, fegyelmező és védőeszköz. A nyakörvekről szólva kiemelte, autóban tilos a kutyabiztonsági övet ahhoz erősíteni. Kocsiban kizárólag hám, vagy szállítódoboz használható.

A legfontosabb azonban, hogy mindenki ismerje és tartsa be a jogszabályi előírásokat, mert egy szabálytalanság az egész kutyás társadalomra haragítja rá az embereket – érvelt Baráth Ági. – A kutyafuttató is közterület, ott is össze kell szedni az ürüléket, még a kistestű kutyák után is. Mielőtt bemegyünk egy ilyen helyre, kérdezzük meg a bent tartózkodó gazdit, hogy nem zavarjuk-e őket. Nem illik órákig sem elfoglalni egy kutyafuttatót.

Eloszlatták a tévhiteket

Miután a Kutyabarát portál képviselője azt ismertette, mitől ebbarát egy hely, egyebek mellett tombolahúzás következett, majd Erős Valéria nyári kutyakozmetikai tanácsokat adott. Mint mondta, tévhit, hogy sűrűn kell fürdetni az ebeket, elég két-három havonta. Az viszont fontos, hogy a fekhelyüket, ágyneműjüket is tartsák tisztán, mert akkor kisebb az esélye, hogy élősködő megy a kedvencükbe. Tévhit, hogy minden kutyusnak le kell vágni nyárra a szőrét. Azoknak az állatoknak, amelyek eleve nagy bundával születnek – pl.: bernáthegyik – úgy van kitalálva a hőháztartásuk, hogy ne legyen melegük nyáron sem. A vastagabb aljszőrű ebeket – mint például a spánielek – célszerű nyíratni, hogy a kullancsokat könnyebben észrevegyék bennük.

Fotó: Képszerkesztőség

A kisállat szépségversenyre idén rekordszámú nevezés érkezett. Benedek és Patrícia Nagyegyházáról utaztak fel három kutyájukkal a rendezvényre, de végül csak Málnát, a labradort és Sumit, a németjuhászt akarták megmérettetni. A trükkversenyt ezúttal két kategóriára bontották. A profik között a tavalyi győztes, Argosz diadalmaskodott. Balogh Szilvia kutyája színes karikákat pakolt fel egy toronyjátékra, majd összeszedte a ledobált aprópénzeket, és egy vödörbe gyűjtötte azokat. Az amatőrök között Veres Krisztina Bojtár nevű kutyája nyert egy ügyes, üvegek közti szlalomozással.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb