Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Varázslatos finomságok a gyengénlátók iskolájában

Nyolc, speciális nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó intézményből érkeztek csapatok, hogy összemérjék tudásukat a Varázskemence napján. A fiatalokat – szüleiken és tanáriakon kívül – mesterszakácsok, gasztrobloggerek, gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői segítették.

A Gyengénlátók Általános Iskolájának udvarán a diákok mobil kemencékben készítettek sós és édes finomságokat május 13-án. A verseny során a gyerekek maguk fűtötték fel a kemencét, illetve dagasztották, ízesítették, szaggatták, majd sütötték a kenyereket, kenyérlángosokat és süteményeket, amelyekből a becsületkasszákon keresztül a látogatók is elvehettek egy-egy kóstolót.

A vakok iskolájának csapata természetes kovásszal készült kenyeret és indiai pékárut sütött. – Utóbbihoz készítjük az úgynevezett raita-t, ami hasonló a tzatzikihez, csak teszünk bele például római köményt is – mondta Magyar Csaba, az intézmény látássérült zongoratanára, akik otthon is szívesen segédkezik feleségének a konyhában.

Fotó: Balogh Róbert

A mozgásjavító iskola csapatát az 5. osztályos Evelin erősítette, aki fáradhatatlanul szaggatta a kolbászos, krumplis pogácsákat, míg a többiek a káposztás, zöldhagymás hajtoványon és almás-diós csavart brióson dolgoztak. A mellettük lévő kemencében lila káposztával színesített és ízesített lila cipók sültek.

Az elkészült finomságokat négy tagból álló zsűri értékelte. Kenyér kategóriában a vakok iskolájának kovászos kenyere lett az első, míg a füstölt húsos kelt tészta kategóriában a Kitárt Kapuk Alapítvány rozsos-sonkás batyuja bizonyult a legízletesebbnek.

Fotó: Balogh Róbert

– A rendezvény célja, hogy megmutassa a fiataloknak, az általuk készített termékeknek értéke van, és az otthoni kenyérsütés messze nem ördöngösség – mondta Kakuk Szabolcs, a rendezvény szervezője. A gasztro élmények mellett kulturális programok is várták a látogatókat: többek között biciklis akadálypálya, lovasrendőrök, és a Nemadomfel zenekar szórakoztatta az érdeklődőket. A sportprogramokon pedig bárki kipróbálhatta a fogyatékkal élők sportjait, mint például a vakfocit, a csörgőlabdát vagy a futást bekötött szemmel.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb