Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A főpolgármester Karácsony Gergely kérésére felfüggeszti a Thököly úti fák kivágásáról szóló döntés végrehajtását

A Thököly úti fakivágási terv felülvizsgálatára és a döntés megváltoztatására kérte ma Karácsony Gergely a főpolgármestert. A Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási május 23-i ülésén adta meg a hozzájárulást 17 fa, köztük 20 méteres, egészséges platánok kivágására.

A Főváros tulajdonosi bizottsága az útszakasz átépítése, a 72-es troli végállomásának áthelyezése és új megállóhelyek kialakításának indokával adta meg a fakivágási engedélyt a Thököly út Mexikói út – Gizella utca közötti szakaszára. Ennek a döntésnek a felülvizsgálatára kérte Zugló polgármestere levélben Tarlós Istvánt.

Karácsony Gergely maga is fontosnak tekinti a közösségi közlekedés, azon belül is a környezetkímélő közlekedési formák fejlesztését, ugyanakkor ennél is fontosabbnak tartja a környezeti értékek védelmét. A polgármester szerint kiemelten fontos a még meglévő, egészséges fák megtartása olyan területeken, ahol az átlagosnál is magasabb az autóforgalom okozta környezetszennyezés, ahol a környéken élő és közlekedő emberek életminőségét is jelentősen befolyásolná az, ha ezeket a fákat elveszítenék.

A 20 méteres, kivágásra ítélt platánokról a szakvélemény is megállapítja, hogy kivágásuk nem egészségi állapotuk, hanem kizárólag az útépítés miatt vált indokolttá. Ezeknek a fáknak az értékét a Főkert Zrt. is sokmillió forintra becsülte, de Karácsony Gergely szerint az anyagi kárnál jóval nagyobb lenne az az eszmei kár, amit a 80-90 éves fák kivágásával ez a kerület és Budapest is elszenvedne.

Karácsony Gergely levelére és közleményére a főpolgármester sajtóközleményben válaszolt: ,,Tarlós István főpolgármester a Thököly úti fák kivágásához bizottság által kiadott tulajdonosi hozzájárulás tekintetében tájékozódik, és a Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság elnökével való konzultációig a végrehajtást felfüggeszti.”

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb