Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A környezettudatosságot segítő uniós projekt kezdődik Zuglóban

Az V. Zuglói Jótékonysági Gasztrofesztiválon indul el a kerületi önkormányzat Hulladék.Pont programja, szeptember 28-án. Az uniós finanszírozású projekt a spanyol Tropaverde program mintáját követi, és a lakosság környezettudatos szemléletének a formálását szolgálja.

– A kerület legújabb, uniós támogatású környezetvédelmi programja, a Hulladék.Pont projekt szombaton a Gasztrofesztiválon debütál – tájékoztatott Szabó Rebeka környezetvédelemért felelős alpolgármester, megjegyezve: akik a rendezvényre legalább öt üveghulladékot, vagy egy használaton kívüli mobiltelefont elvisznek és leadják, ajándékkupont kapnak.

Az alpolgármester azt is elmondta, hogy a projektindítón jelen lesz a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) és a Jane Goodall Intézet is. Utóbbi másokkal összefogva kampányt indított a magyar háztartásokban tárolt, használaton kívüli mobiltelefonok begyűjtésére és újrahasznosítására, hogy a mobil gyártáshoz szükséges ércek kitermelésére ne kellejen újabb környezetromboló, fajok kihalását felgyorsító bányákat nyitni.

– A Hulladék.Pont programba minden zuglói bekapcsolódhat, aki a szelektíven gyűjtött hulladékát valamelyik kijelölt hulladékgyűjtő helyen leadja – nyilatkozta az alpolgármester, aki arról is beszélt, hogy a maradékot átadók minden alkalommal kupont kapnak. Ezt egy internetes regisztrációt követően tudják majd a programban részt vevő kerületi cégeknél és vállalkozásoknál ajándékokra és kedvezményekre váltani. Így a projekt összeköti a hulladékátvevőt, a helyi vállalkozásokat és a lakosokat is. Szabó Rebeka arról is tájékoztatott, hogy a program előkészítése keretében online kérdőíves felmérést végeztek. Ennek az volt a célja, hogy megtudják, a zuglóiak hogyan bánnak a hulladékkal. A kérdőívet 202-en töltötték ki.

– A válaszokból az derült ki, hogy bőven van tennivalónk a hulladékkal való bánásmód területén – hangsúlyozta az alpolgármester. – Emellett az is világossá vált, hogy a kérdőívet kitöltők közül sokaknak gondot okoz a festékmaradék, a festékes edények és a hungarocell helyes kezelése. Legtöbben nem tudják, mit kell ezekkel csinálni, hol lehet leadni – tette hozzá Szabó Rebeka, megjegyezve: a válaszolók azt is problémaként jelezték, hogy a lakhelyüktől távol vannak a hulladékgyűjtő pontok, ezért a maradékot nem tudják oda elszállítani. Ezen túlmenően sokan közölték, hogy megfelelő információ hiányában nem tudják, mit kezdjenek az olyan speciális hulladékokkal, mint az akkumulátorok, vegyszeres edények, illetve az elektronikai eszközök, vagy éppen a lámpatestek.

– A megfelelő tájékozódásra és a felmerülő lakossági problémák megoldására jelentős segítséget nyújt majd a most elinduló honlap – fejtette ki az alpolgármester, kiemelve: ezen egy olyan online térkép is van, amely pontosan megmutatja, hogy melyik helyen milyen típusú hulladék adható le. A térképen rajta lesznek az adományboltok is, mert ide olyan fölöslegessé vált tárgyak kerülnek, amelyeket mások még használhatnak – tette hozzá Szabó Rebeka alpolgármester, hangsúlyozva: a következő ciklusban várhatóan a Füredi utcai hulladékudvar bővítésére is sor kerül Zuglóban.

A honlap címe: https://zuglo.tropaverde.org
Az online térkép itt található: www.bit.ly/hulladekpont

A kérdőíves felmérés eredménye itt olvasható: https://mizuglonk.hu/hirek/hogyan-szelektal-zuglo/
Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb