Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A tragédiák megelőzhetőek

Az egyik leggyakoribb háztartási baleset a szén-monoxid-mérgezés, amelyet legtöbbször a rossz állapotban lévő vagy helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kazán okoz.

Fejfájás, szédülés, émelygés, látás-, hallászavar – ezek a szén-monoxid-mérgezés jelei. Ilyenkor a gázkészüléket azonnal el kell zárni, ki kell szellőztetni a lakást, és el kell hagyni a helyiséget. A legfontosabb, hogy minden fűtési szezon előtt szakemberek ellenőrizzék a tüzelő- és fűtőberendezéseket, valamint a kémények műszaki állapotát – olvasható  a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) közleményében. Az is lényeges, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatóak, rendszeresen szellőztessék, így nem halmozódnak fel a mérgező gázok.

Fotó: Balogh Róbert

Fotó: Balogh Róbert

A balesetek megelőzése érdekében különös gondot kell fordítani a kémények karbantartására is, hiszen a tragédiák gyakori oka a nem megfelelően működő kémény. Idén szeptember 1. és október 12. között tizenöt alkalommal riasztották az igazgatóság tűzoltó egységeit, és öt ember került kórházba mérgezéssel. Az FKI adatai szerint a vizsgált időszakban két felnőtt halt meg szén-monoxid-mérgezés miatt. A katasztrófavédelem tapasztalatai szerint sok helyen már felszereltek szén-monoxid-érzékelőket, a riasztó eszközök több mint nyolcvan esetben mentették meg a lakásban tartózkodók életét.

Ebben az évben a budapesti lakások 87,5 százalékában sikerült a kéményseprőknek bejutni, és elvégezni az éves ellenőrzést, ezzel is jelentősen csökkentve a szén-monoxid-mérgezések kockázatát. A www.kemenysepro.hu oldalon regisztrálók ingyenes e-mail és SMS értesítést kérhetnek az ellenőrzés első időpontjáról. A 2014-es fővárosi statisztikák egyértelműen bizonyítják, hogy a 2015-től bevezetett új kéményseprő-ipari feladatoknak kiemelt szerepük van a szén-monoxid-mérgezések megelőzésében – olvasható a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. közleményében.

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb