Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A Vastagbőrűek Házát is bemutatták

A szecesszió kialakulásáról, elnevezéseiről és Zugló szecessziós épületeiről tartott vetített képes bemutatót a Cserepesházban Puha Titusz a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely őszi előadássorozatának nyitó rendezvényén.

Puha Titusz, a Szecessziós Magazin munkatársa előbb különböző korok építészeti stílusával, majd a szecesszió fogalmával ismertette meg hallgatóságát, majd a szecesszió kialakulásáról beszélt. Mint elmondta, az európai szecesszióra nagy hatással voltak a japán lakkművészek állat- és virágmotívumokkal díszített képei, melyek az 1870-es években kerültek a kontinensre. Az előadó szerint az első európai szecessziós épületet Victor Horta belga építész tervezte Émile Tassel professzor számára. Az 1892-93-ban tervezett és épült palota már egyértelműen hordozta magán az új irányzat jegyeit, amelyet kezdetben kacskaringós vonalai miatt indás, ostorcsapás, illetve pipafüst stílusnak is neveztek.

Fotó: Papp Dezső

Puha Titusz azt is elmondta, hogy a szecessziós stílust Európa különböző országaiban más-más névvel illették. Magyarországon bécsi hatásra a szecesszió szó honosodott meg. Az előadó Zugló szecessziós épületeit gazdag képanyaggal illusztrálva mutatta be. Az ismertetett létesítmények között szerepelt többek között az Állatkert korábban Vastagbőrűek Házának, ma Elefánt Háznak nevezett objektuma, a Földtani Intézet, a Vakok Intézete, a Református Székház, valamint a Sipeki Balás-villa is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb