Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A Zsolnayakra emlékeztek

A Zsolnay családról és a pécsi Zsolnay gyár megalapításának és felfuttatásának történetéről tartott előadást Mattyasovszky Zsolnay Eszter a Cserepesházban, a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely estjén.

A Zsolnay című előadássorozat első rendezvényén Mattyasovszky Zsolnay Eszter arra is kitért, hogy a közhiedelemmel ellentétben a Zsolnay gyárat nem Zsolnay Vilmos, hanem apja, Zsolnay Miklós alapította. A festőművésznek készülő Zsolnay Vilmos apja kívánságára vette át a gyár irányítását és tette külföldön is ismerté. A cégvezető – sikere csúcsán – 1898-ban alapította meg zuglói fajanszüzemet.

Mattyasovszky Zsolnay Eszter arról is beszélt, hogy a családi vállalkozás az épülő Várkert Bazár vázáinak és homlokzati díszeinek az elkészítésével vált országosan ismertté. A nemzetközi sikert pedig az 1878-as párizsi világkiállításon elnyert nagydíj hozta meg a cég számára.

Fotó: Papp Dezső

Az előadó azt is elmondta, hogy a kiváló művészeket alkalmazó gyár folyamatosan bővítette termékválasztékát. Az árucikkeket a gyárban állították ki, és mindegyiket katalógusszámmal látták el.

Mattyasovszky Zsolnay Eszter arról is szólt, hogy a Zsolnay család tagjai aktív szerepet töltöttek be a gyár eredményes üzemeltetésében. Emellett azt is megemlítette, hogy Zsolnay Vilmos kedvenc időtöltése a kerékpározás volt.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb