Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A zuglói főrabbi beszélgetése Macronnal

Kardos Péter főrabbi, a zuglói zsidó közösség lelkipásztora elsők között találkozhatott december 13-án Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel Budapesten.

Franciaország vezetőjének ugyanis egy magánjellegű látogatás is szerepelt hivatalos magyarországi programjában. Macron a repülőtérről egyenesen a Kozma utcai zsidó temetőbe ment, hogy lerója kegyeletét a 2019-ben elhunyt Heller Ágnes sírjánál. A francia köztársasági elnök nagy tisztelője volt a zsidó származású magyar filozófusnak, akivel halála előtt személyesen is találkozott Párizsban.

Macront a Kozma utcai temető kapujában Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke és Kardos Péter főrabbi fogadták, majd ők kalauzolták a francia elnököt a sírig, illetve a Holokauszt Emlékműig, ahol Macron a vészkorszak magyarországi áldozataira emlékezve egy emlékkövet helyezett el.

A bejáratnál fogadtuk a francia köztársasági elnököt, akivel a sírig haladva néhány percet beszélgettünk is – mondta a zuglói főrabbi. – Macron megkérdezte tőlem, hogy mi az én történetem, deportáltak-e, vagy a gettóban maradtam.

A francia elnök eredetileg csak Heller Ágnes sírját akarta felkeresni, és azzal, hogy a Mazsihisz vezetőivel a Holokauszt Emlékműhöz is elsétált, a szívbajt hozta az őt körülvevő stábtagokra. A temetői séta ugyanis előre nem egyeztetett program volt, a francia államfőnek pedig a magyarországi menetrendje meglehetősen feszített volt. De Emmanuel Macron szerencsére odaért az államfői egyeztetésre és a V4-kel való találkozóra is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb