Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Akadálymentes a Pöttyös utcai és az Ecseri úti metróállomás

Furcsának tűnhet, hogy a zuglói lakosság egy fővárost érintő, első olvasásra nem is jelentős eseményről kap hírt: a mai napon Karácsony Gergely főpolgármester és Bolla Tibor a BKV Zrt. vezérigazgatója átadta a Pöttyös utcai és az Ecseri úti metróállomás akadálymentesítést segítő négy liftjét. Ám a hármas metró teljes akadálymentesítésének témája egészen addig nem került elő, amíg Horváth Csaba, Zugló polgármestere ezt korábban nem vette fel.

2018 elején a Fővárosi Közgyűlésben ellenzéki politikusaként Horváth éles vitákat folytatott Tarlós István akkori polgármesterrel, aki elbagatellizálta a hármas metró akadálymentesítésének fontosságát. Népszavazást kezdeményezett, melynek hatására a Fővárosi Önkormányzat először a húsz állomásból 18 esetében vállalta az akadálymentesítést, majd a maradék két állomáson is liftes megoldást ígért. Horváth azt is felvetette, hogy a népszavazásra fordítandó összeget az akadálymentesítésre használják fel.

Törekvésének egyik kézzelfogható eredménye a mai napon átadott akadálymentesített Pöttyös utcai és Ecseri úti metróállomás.

Az eseményre meghívást kapott a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöké, Kovács Ágnes, aki megromlott egészségi állapota miatt nem tudott jelen lenni, de levelében mérföldkőnek nevezte az Ecseri úti és a Pöttyös utcai állomások akadálymentesítését, s további támogató együttműködéséről biztosította a Fővárost és a BKV-t.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója beszédében felidézte az M3 rekonstrukciós munkái kezdetén az akadálymentesítés kivitelezésének lehetőségeit érintő vitákat.  Kiemelte, hogy a Pöttyös utcai megálló is a problémás helyszínek közé tartozott. A két állomáson 1.7 milliárd forintos beruházásból kialakított négy lifttel oldották meg, hogy mostantól a mozgáskorlátozottak, illetve a babakocsit toló kismamák és az idősek is önállóan használhassák az állomást. A vezérigazgató megköszönte a Fővárosi Önkormányzat jelentős támogatását, és az Európai Uniós források elnyeréséhez Magyarország Kormányának segítségét.

Karácsony Gergely főpolgármester emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt az önkormányzati választásokon a „Budapest mindenkié” program hozta meg a győzelmet.

E program egyik kiemelkedő eredményének tartotta a hármas metró akadálymentesítését, ezen belül is az Ecseri úti és a Pöttyös utcai állomás liftjeinek kiépítését és üzembehelyezését. „Ez megint egy apró lépés afelé, hogy Budapest élhetőbb legyen. Ilyen apró lépések teszik a várost olyanná, amit mindannyian szeretünk, és ami mindenki számára egyenlő esélyeket biztosít”- zárta beszédét a főpolgármester.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb