Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Aki szereti Zuglót, csatlakozhat

Rátonyi Gábor, Zugló volt polgármesterének kezdeményezésére alakult meg tíz évvel ezelőtt a Szeretjük Zuglót Egyesület. A jubileumot ünneplő szervezet tagjai között olyan személyek vannak, mint Bánfalvyi Ágnes és Baranyi László színművészek, Müller Péter dramaturg, vagy Záborszky Kálmán karmester.

– Polgármesterként azt tapasztaltam, hogy egy-egy ünnepség, díjátadó alkalmával több tucat embert köszöntünk, és gyakorlatilag futószalagon megy az elismerések átadása. Úgy éreztem, nincs meg a kellő meghittsége ezeknek a programoknak – mondta Rátonyi Gábor, aki 2002 és 2006 között vezette a kerületet. – Ezért merült fel bennem egy lokálpatrióta, civil és kulturális szervezet létrehozása, amely olyan díjakat alapíthat, ahol nagyobb figyelmet tudunk fordítani a kitüntetettekre. A szervezet deklarált célja a politikamentesség. Az alapítók elsősorban olyan Zuglóban élő, közéleti emberek, akik, ha megszólalnak, vagy cselekszenek, annak súlya van.

Rátonyi Gábor mellet az alapítók között volt Rozgonyi Zoltán alpolgármester, Cseke Vanda képviselő, Bánfaly Ágnes és Baranyi László színművész, Berecz András népdalénekes, Müller Péter dramaturg, Turczi István költő, Záborszky Kálmán karmester, Máté Erzsébet a Hungarikum Bizottság kommunikációs referense, Garaba Imre 82-szeres válogatott labdarúgó és Pophrisztov Katalin, a Szőnyi Étterem vezetője. Csisztu Zsuzsa olimpikon, sportriporter később csatlakozott a szervezethez.

– Nem vagyunk sokan, jelenleg 22 tagunk van, hiszen nem egy tömegszervezetet akartunk létrehozni, hanem egy olyan egyesületet, amelyik tesz a zuglóiakért, szellemi feltöltődést ad, karitatív tevékenységet folytat, kulturális és sporteseményeket szervez, értékeket mutat fel, példaképként állít életpályákat, és tehetségeket indít el az úton – magyarázta Rátonyi Gábor. – Ezen célok megvalósításához most is várunk Zuglót szerető, tettre kész embereket, akik szakmai tudásukkal segítenének megszervezni a csoport életét.

A Szeretjük Zuglót Egyesület – amely nemrég kapott Civil-díjat a kerülettől – olyan programokat hozott létre, mint például a Káposztafesztivál, a Stefánia szalon, a Zuglói Smooth Jazz Klub, a 100 gyerek karácsonya, az Olimpiai bajnokok klubja és az Ötkarikás beszélgetések. Az egyesület alapította az Év embere és az Év embere Életmű-díjat is, amelyet ez idáig például Szécsi Zoltán, Kökény Roland, illetve Záborszky József, Talmácsi Gábor, Gyöngyösi Ivett, Zsivoczky Attila vagy éppen Tóth Krisztián vehetett át. A 10 éves fennállást ünneplő civil szervezet ősszel nagyszabású ünnepségre készül, ahol maguk a tagok lépnek majd fel a saját szakterületüknek megfelelő előadással.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb