Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Aláírták a zuglói klímavédelmet támogató megállapodást

A Föld napján írta alá Zugló önkormányzata a vele partnerséget vállaló kerületi civil szervezetekkel és vállalkozásokkal a három éve kezdődött, Európai Uniós támogatással megvalósult, ENES-CE projektet lezáró, a kerület fenntartható energia és klímavédelmi céljainak további megvalósítását szolgáló együttműködési megállapodást.

Szabó Rebeka alpolgármester kihangsúlyozta: Zugló önkormányzata magában nem képes hatékonyan befolyásolni a klímaváltozás helyi hatásait, ehhez összefogásra van szükség, mert ugyan az emberek több mint 80 százaléka tisztában van az éghajlatváltozás okozta problémákkal és hajlandó is tenni a helyzet javításáért, de a segítő szervezetek nélkül nem kaphatnak megfelelő útmutatást.

Csikai Mária projektmenedzser szerint az együttműködési megállapodás azért fontos az önkormányzat számára, mert a városrész csak a felelősen gondolkozó magánemberekkel, szervezetekkel és vállalkozásokkal közösen érheti el, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkenjen a kerület szén-dioxid kibocsátása.

Király Zsuzsanna, az ENES projekt kommunikációs munkatársa azt mondta: a több ország részvételével megvalósult uniós támogatású program célja az volt, hogy energiaközösségek alakuljanak a partnerországokban. A szándéknyilatkozat aláírása annak kifejezése, hogy az egyes szervezetek továbbra is dolgozni kívánnak a klímabarát Zugló megteremtéséért. A szerződéshez a későbbiekben bárki csatlakozhat.

Király Zsuzsanna kihangsúlyozta: a minél szélesebb társadalmi összefogás azért fontos, mert a kerület területére eső összes energiafogyasztásnak mindössze 7 százaléka köthető az önkormányzat és intézményeihez, 42 százalékát a lakosság, 24 százalékát a közlekedés, 27 százalékát pedig a szolgáltató és ipari szektor használja el. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a kerületi energiafelhasználás mérséklése érdekében mindenkinek tennie kell.

A Fauna Állat- és Természetvédelmi Alapítvány részéről a partnerségi szerződést aláíró Balogh Judit elnök szerint az emberek félnek a klímaváltozástól és már az egyházi szervezetek is igyekeznek részt vállalni az erőforrások felemésztésének enyhítésében.

Oltványi Zsolt a Vita Stilo Hungary Kft. mentes cukrászüzem tulajdonosa bejelentette, hogy tavaly februárban tértek át az öko tisztítószerekre. Az átállás nem járt jelentős költségnövekedéssel. Azoknak, akik hasonló váltást fontolgatnak, szívesen segítenek a szerek megismerésében

A Tudatos Vásárlók Egyesületét képviselő Gulyás Emese arról beszélt, hogy szívesen folytatják az együttműködést, a projekt keretében öko köröket hoztak létre, élelmiszer témában pedig kihívásos akciót indítottak, amely során nem vettek igénybe csomagolóanyagot.

A Zuglói Kenyérközösséget reprezentáló Csernovitz Adél kijelentette, arra ösztönzik az embereket, hogy a távolról szállított élelmiszerek helyett a közelükben kíméletes eljárással előállított termékeket vásároljanak, azok ugyanis frissebbek és a szállításuk kisebb környezetkárosítással jár.

Az oktatással foglalkozó Anthropolis Közhasznú Egyesület nevében aláíró Nagy Balázs jelezte az iskolák állami kézbe vétele óta nehezebb megtalálni az együttműködési pontokat.

A Zeg-Zug Waldorf Egyesület részéről jelen lévő Csabina Péter bizakodását fejezte ki, hogy folytatódik az együttműködés, mert számos olyan kezdeményezéssel találkoztak, amelyek értéket hordoznak és érdemes velük megismertetni a diákokat.

Az együttműködési megállapodást aláírók az önkormányzattól a Zuglói Klíma Kupára készült legjobb gyermek alkotásokat kapták ajándékba.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb