Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Alsórákos

Alsórákos Zugló legnagyobb területi kiteljesedéssel rendelkező városrésze, amelyben családi házas villanegyedek, zártsorú bérházak és panelházas lakótelepek egyszerre megtalálhatók. Alsórákos eredeti neve Alsórákosirétek volt, területe részben megegyezett a középkorban Rákos-mezőnek hívott sík térséggel. A történelmi hagyomány a mai Alsórákos területére helyezi az évszázadokon keresztül ezen a vidéken megtartott rendi országgyűléseket.

A középkor után több évszázadon keresztül beépítetlen maradt Alsórákos területe. A XIX. század utolsó évtizedében a Rákos-patak környékét egyre több lakó és ipari épület foglalta el. Alsórákos iparát az 1899-es alapítástól napjainkig meghatározza az Erzsébet királyné útján megtelepedett Alumíniumgyár üzeme. Amíg a nehézipar e gyára nagy árukínálattal képes volt a megújulásra, addig Alsórákos könnyűipari cége, a Zsolnay-gyár csak száz évig működhetett itt.

Alsórákos

A pesti Zsolnay-gyár még, még a nagy kerámikus, Zsolnay Vilmos (1828-1900) életében jött létre, eredetileg az erzsébetvárosi Dob utcában működött 1895 és 1898 között. A Zsolnay család Alsórákoson, az Öv utcában építette fel az első fővárosi üzeménél tágasabb és korszerűbb gyárát. Itt közel fél évszázadon keresztül sikeresen termelt a Budapesti Zsolnay-féle Porcellán Fayence-gyár Rt. néven. Ebben a Zsolnay-gyárban falburkoló lapokat és különböző fürdőszobai kerámia termékeket állítottak elő, többek között olyan reprezentatív épületek számára, mint a budai Királyi Palota, vagy a Gresham Életbiztosító Társaság budapesti székháza. Az 1948. márciusában végrehajtott államosítás után nevét Budapesti Porcelán gyárra változtatták.

Ezt a jelentős zuglói gyárat 1995-ben teljes egészében felszámolták, és helyére lakóházakat építettek. Arra, hogy itt egy fontos kerámia gyár létezett, pár utcanév emlékeztet: Zsolnay Vilmos, Majolika, Fajansz utca. A pesti Zsolnay-gyárnak állít emléket a rákosfalvi Regnum Marianum- plébániatemplom épületében berendezett Zsolnay-emlékszoba. Alsórákost az alábbi utcák által meghatározott terület alkotja: Madridi utca a Szent László úttól-MÁV Körvasút- Vezseny utca-Vazul utca –Körvasút sor- Szolnoki út-Kerepesi út –Rákos-patak- Füredi utca- Nagy Lajos király útja- Teleki Blanka utca-Szegedi út- Tatai utca- Kámfor utca- Szent László út a Madridi utcáig.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb