Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Istvánmező

Istvánmező Zugló többi városrészével ellentétben nemcsak a XIV. kerület “belső városrésze”, hanem néhány utca erejéig átnyúlik a VII. és VIII. kerület területére is. Ezt a városrészt – a Herminamezőhöz hasonlóan – József nádor egyik gyermekéről, Istvánról (1817-1867) nevezték el, aki 1847-1848 között utolsóként töltött be a nádori méltóságot.

Istvánmező többemeletes épületekkel történő beépülése az 1890-es években kezdődött el. A reprezentatív villák és bérházak mellett a XX. század hajnalán számos híres művésznek és műtermének is otthont adott. A műtermes villák közül Zala György (1858-1937) szobrászművészét és László Fülöp (1869-1937) festőművészét szükséges kiemelni. Istvánmezőnek a XX. század eleji építészetét főleg a késő historizmus és a magyaros szecesszió stílusában épült házak jellemzik; tervezőik között több híres építészt találunk, többek között Lechner Ödönt, Lajta Bélát és Hajós Alfrédot.

Istvánmező

A városrész délkeleti részét a sportlétesítmények uralják, többek között itt található a Puskás Ferenc Stadion, a Kisstadion és a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok. A központ legrégebbi építménye az 1896-ra felépített Millenáris. Ez a döntött, kanyaros pálya a magyar versenysport egyik bölcsője. Azon kívül, hogy több mint egy évszázad óta a kerékpár és jégkorong sportok kedvelt edző és versenyhelyszíne, a Millenárison játszott először nemzetközi mérkőzést magyar labdarúgó csapat.

Az Istvánmező az alábbi utcák által meghatározott területen helyezkedik el: Hermina út az Ajtósi Dürer sortól –Thököly út-Hungária körút- Kerepesi út-Baross tér-Thököly út –Dózsa György út –Ajtósi Dürer sor a Hermina útig.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb