Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Herminamező

Zugló Herminamező nevű városrészében találhatók a XIV. kerület legrégibb épületei, a Bethesda gyermekkórház és a Hermina kápolna. Mind a kettőt a neves építész Hild József (1789-1867) tervezte. A mai gyermekkórház 1838-ban Oláh Elek vízgyógyintézeteként épült, amelyet Bartl János kávéház-tulajdonos kibővített és átalakíttatott. A Bartl-villa épülete és kertje a reformkorban gazdag kulturális élet színtere volt, ahol Liszt Ferenc is koncertet adott. Bartl János halála után, 1872-ben a németajkú reformátusok által fenntartott Bethesda Kórházat  helyezték el a villában, ahol felnőtteket gyógyítottak.

Az intézmény működtetését 1909-1951 között a Filadelfia Diakonissza Egyesület látta el. A Rákosi-korszakban végrehajtott államosítás után gyerekkórházként folytatódott az épület falai között a gyógyító munka. A rendszerváltozást követően, 1992-től újra egyházi intézményként működik a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza, és az elődök szellemiségét követve, a gyermekek között történik a gyógyítás szolgálata. A városrész névadója József nádor fiatalon elhunyt leánya, Hermina főhercegnő (1817-1842) volt. A jótékonyságáról híres fiatal lány emlékére és Kisboldogasszony tiszteletére 1843 és 1856 között József nádor és lelkes pesti polgárok adományából kápolnát építettek.

Herminamező

A felszentelési ünnepségen 1856. szeptember 8-án hangzott el először Liszt Ferenc férfikari miséje, a nagy zeneszerző jelenlétében. A Herminamezőn élő római katolikusok részére 1937-ben a Kassai téren épült fel a kápolnánál jóval monumentálisabb Szent Lélek- plébániatemplom. A városrész déli felén sok, jelentős művészettörténeti értékkel bíró épület maradt napjaikra a XX. század első feléből, míg az északi részen a XX. század második felében létrehozott lakónegyedek és lakótelepek vannak többségben.

A Herminamező az alábbi utcák által meghatározott területen helyezkedik el: Teleki Blanka utca a MÁV váci vonalától- Nagy Lajos király útja -Ajtósi Dürer sor- Hermina út –Kacsó Pongrác út- Hungária körút- a MÁV váci vonala a Teleki Blanka utcáig.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb