Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Átadták a Zugló és Újpalota közötti felújított felüljárót

Közel másfél év után ismét járható a zuglói Csömöri utat az újpalotai Drégelyvár utcával összekötő felüljáró. Köszönhetően annak, hogy a kivitelező a tervezettnél több mint egy hónappal hamarabb elkészült a híd felújításával.

A felüljárót 2020 eleje óta csak a buszok használhatták, az autósoknak pedig rendkívül nagyot kellett kerülniük, ha az egyik kerületből a másikba kívántak átjutni.

Véget ért ez az időszak – jelentette be Tüttő Kata főpolgármester-helyettes október 27-én, a felüljáró ünnepélyes átadóünnepségén -, a próbaterhelések is azt igazolták, hogy biztonságosan használható a felüljáró. Nem volt könnyű ez a feladat, mert hiába készültek már 2014-ben a tervek a híd felújításáról, és hiába sikerült 2109-ben megállapodni a kivitelezővel, a felüljáró valós állapota jelentősen meghosszabbította a munkálatokat.

A főpolgármester-helyettes elmondása szerint a hetvenes években épült felüljáró a nem megfelelő karbantartás következtében jelentős mértékben megrongálódott, így a kivitelezőnek már nemcsak az útburkolatot, hanem a tartószerkezetet is meg kellett újítania. Emiatt csúszott ilyen sokat – közel másfél évet – a felújítás.

Ez a felüljáró mind Zugló, mind pedig Újpalota lakosságának az életet jelenti – mondta Horváth Csaba zuglói polgármester, aki elsők között hajtott át a felújított felüljárón (az átadóünnepséget ugyanis a híd XV. kerületi oldalán tartották). És ez a felüljáró, amely korábban az előző városvezetésnek köszönhetően a hanyagság szimbóluma volt, ma a megújulás szimbóluma lett. Az új városvezetés a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve talált megoldást a felüljáró életének meghosszabbítására. A felüljáróra azért is van nagy szükség, mert a számtalan ígéret ellenére sem készült még el a 4-es metró zuglói és újpalotai szakasza, így ennek hiányában ez a híd a legfőbb kapocs a két kerület között.

A bruttó másfél millárd forintból megújult felüljárót tehát megnyitották, de, mint megtudtuk, Budapest további lépéseket tervez.

Jelenleg 307 híd van a főváros tulajdonában, ebből közel száz szorul felújításra – mondta Tüttő Kata. A nagy Duna-hidak közül a Lánchíd felújítása már elkezdődött, de ugyanez vár a Petőfi-hídra, az Árpád-hídra, illetve többek között a Flórián téri felüljáróra is. Mindezt úgy kell végezni, hogy a kormány csak az iparűzési adó egy részét hagyta az önkormányzatoknál, s ez az összeg nemhogy a felújításokra, még a közösségi közlekedés működtetésére sem elegendő. A jövőben ezen az állapoton is változtatnunk kell! – hívta fel a figyelmet a városvezető.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb