Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Átadták a szoborpályázat díjait

Raffay Dávid Slachta Margit emlékműve és Kelemen Zénó pillangója nyerte az önkormányzat szoborpályázatát. A díjakat a Zuglói Civil Házban adták át a legjobb pályaművek makettjeiből és tablóképeiből megrendezett kiállítás megnyitóján, március 5-én.

A Slachta Margit emlékműre kiírt pályázatra 11 szoborterv ékezett. A győztes alkotást Raffay Dávid szobrászművész készítette, a második díjat Böjte-Horváth István, míg a harmadikat Bíró János szobrászművész vehette át.

A Pillangó parkba tervezett Pillangó szoborra 25-en nyújtottak be pályázatot. Az első díjat Kelemen Zénó Munkácsy-díjas szobrászművész kapta, a második helyen Szanyi Péter, a harmadikon pedig Böjte-Horváth István pillangóterve végzett.

Fotó: Képszerkesztőség

A hiteles történelemkép érdekében a nyilas terror áldozatainak emlékét megörökítő Thököly úti mementó mellett azokról is meg kell emlékezni, akik mentették az üldözötteket. Közéjük tartozott Slachta Margit – fogalmazott beszédében Karácsony Gergely polgármester, megjegyezve, a Pillangó park fogadóterébe pedig egy könnyed, modern és szerethető alkotást szerettek volna.

Fitz Péter művészettörténész, a Fővárosi Képtár volt igazgatója, a bírálóbizottság tagja elmondta, a Slachta-szobor kiválasztásában egyetértés volt a bizottság tagjai között, a  pillangó szobor esetében viszont Kelemen Zénó és Szanyi Péter ugyanannyi szavazatot kapott, így a végső döntést a képviselő-testület hozta meg.

A szoborterveket bemutatható kiállítás március 26-ig látható a Zuglói Civil Házban.

A kiállításmegnyitón készült képekből összeállított galériát ide kattintva tekintheti meg.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb