Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Az önkormányzat parkolójában állíthatják fel a zajmérőt

Az éjszakai zajterhelés csökkentése, a hatályban lévő jogszabályok betartatása, zajmérő készülék kihelyezése, illetve kerületi és lakossági összefogás lehet a rövidtávú cél – derült ki a légtérzajról tartott szerdai lakossági fórumon. Zugló vezetői és a megjelentek egyetértettek abban, hogy a hosszútávú célok között egy új repülőtér megépítését és a teljes éjszakai reptér-zárat kell szorgalmazni.

A fórumon megjelentek nagyrészt arra akartak választ kapni, miként lehet, hogy az augusztus 16-án bevezetett – a kerületnek elvileg kedvező – kifordítási eljárás után még intenzívebbnek érzik a repülőforgalmat Zugló felett. Rozgonyi Zoltán alpolgármester, a Zajvédelmi Bizottság zuglói delegáltja ezt három dologgal magyarázta: egyrészt a nyári turistaszezon okozta forgalomnövekedéssel, a júniusban elkészült 1-es futópálya átadásával, illetve az időjárással. A szél sebességétől és irányától függ ugyanis, hogy délkelet, vagy északnyugat irányban, azaz Budapest felé szállnak le, valamint fel a repülőgépek.

Fotó: Képszerkesztőség

A megjelentek közül a forgalomnövekedésen túl legtöbben az erős zajt kifogásolták. Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője ezért megígérte, jövő héten módosító indítványt nyújt be az Országgyűléshez az 1997-es, ide vonatkozó rendelet szabályainak megváltoztatására, többek között az éjszakai légtér-zár bevezetésére. Rozgonyi Zoltán pedig hozzátette, megbeszéléseket kezdeményez a légitársaságok képviselőivel, hogy a repülőket vezető kapitányok csak Zugló elhagyása után nyissák ki a kerekeket, ezzel csökkentve a városrész zajterhelését.

Zugló Önkormányzata továbbá a Budapest Airporttal együttműködésben kihelyez egy zajmérő készüléket, amelynek lehetséges, hogy éppen a hivatal parkolójában találnak megfelelő helyet. Karácsony Gergely polgármester ugyanakkor hangsúlyozta, ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak fellépni, a többi érintett kerület összefogására és a lakosság támogatására is szükségük van, akár egy aláírásgyűjtés formájában. A polgármester kiemelte, a december közepén aktuális testületi ülésre előkészítik az előrelépéshez szükséges beadványokat.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb