Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Beköltözhetnek az EU-s támogatásból megújult Mexikói úti ház lakói

Egyszer használatos ételszállító dobozok beszerzése, emléktáblák létesítése, trash art pályázat meghirdetése – ezekről döntött a képviselő-testület októberi rendes ülésén. Határozott még a grémium szerződésmódosításról, alapítványok támogatásáról, a szúnyoggyérítés jövő évi támogatásáról, illetve a BVSC-Zuglónál megvalósuló fejlesztéshez tulajdonosi hozzájárulás megadásáról is.

Az ülés kezdetén Horváth Csaba polgármester (MSZP) arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a Mexikói út 11/B. szám alatti teljesen felújított önkormányzati tulajdonú ingatlan 13 bérlőjével október 24-én megkötötték a szerződést, a tizennegyedik lakóval október 31-én írják alá a megállapodást. Naponta két család költözik az épületbe és október 31-ig mindenki elfoglalhatja az otthonát.

Napirend előtti felszólalásában Victora Zsolt képviselő (MKKP) megdöbbentőnek nevezte, hogy számára nem átlátható módon felfüggesztették beosztásából Dienes János főépítészt, aki három, vagy négy éve tárgyal az önkormányzat részéről a Bosnyák tér mögött magánerős beruházást végző Bayer Construct Zrt.-vel. Ezt követően a politikus arra kért választ, jogszerű-e, hogy Zuglónak jelenleg két főépítésze van, ugyanis Dienes János december 15-ig még állományban van, mert addig a felmentési idejét tölti, ugyanakkor a kerület új főépítészének Binó Beátát október 19-én kinevezték. Ennek alapján egy státuszra két ember kapja a fizetését.

Dr. Tiba Zsolt jegyző a képviselő kérdésére reagálva elmondta, semmilyen jogsértés nem áll fenn, Zuglónak egy főépítésze van, Binó Beáta személyében.

Fotó: Balogh Róbert

Ételszállítás

A képviselő-testület határozatban rögzítette, hogy közbeszerzési eljárást indít tetővel ellátott egyszer használatos ételszállító dobozok beszerzésére. Ezekre azért van szükség, hogy a Zuglói Szociális Szolgáltató Központ higiénikusan tudja kiszállítani a meleg ebédet azon ellátottai számára, akik koruk, szociális helyzetük, vagy egészségi állapotuk alapján önmaguknak ezt nem képesek biztosítani.  Az intézmény naponta 650 adag étel házhozszállítását végzi.

Horváth Zsolt alpolgármester (DK) előterjesztői kiegészítőjében elmondta, egyetért azzal, hogy az egyszer használatos ételdobozok alkalmazása nem környezetbarát megoldás, de jelen pillanatban nincs más lehetőség, ugyanis az előírások szerint az ellátottak ételszállító edényeit használat előtt magas hőfokon kellene kezelni és fertőtleníteni, de ilyen berendezések nem állnak rendelkezésre. Az ipari mosogatógépek telepítése hosszú időt vesz igénybe, beszerzésük rendkívül költségek, emellett a tálalókonyhák mérete miatt az elhelyezésük is problémás. Az önkormányzat napirenden tartja a környezetbarát megoldás kidolgozását és bevezetését, de ehhez idő kell.

Képviselői kérdésekre válaszolva Tóth Józsefné, a Zuglói Szociális Szolgáltató Központ vezetője kifejtette, eddig az ellátottak által leadott edényekben szállították ki a melegételt, azonban a közelmúltban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrzést tartott és kifogásolta az ételkiadás módját. A NÉBIH újabb ellenőrzése esetén fennáll a veszély, hogy az alkalmazott módszer miatt jelentős bírságot szab ki, vagy felfüggeszti az ételosztást, akkor pedig 650-en maradnak ellátás nélkül.

Victora Zsolt képviselő felvetésére reagálva Horváth Csaba elmondta, az étel dobozolt formában nem kérhető a szolgáltató cégtől, mert nem erre szól a vele megkötött szerződés, ez csak új közbeszerzési eljárás lefolytatása után vezethető be.

Hevér László György képviselő (DK) aláhúzta, az előterjesztés arról szól, hogy január 1-től megmaradjon-e 650 ember ellátása, amire ő igennel szavaz.

Rózsa András alpolgármester (Momentum) úgy vélte, minden ilyen ügyben a környezetvédelem az utolsó helyre szorul. Már az is előrelépést jelentene, ha biológiailag lebomló anyagú edényt használnának. Viszont azt is látja, hogy a jelenlegi helyzetben nincs mód alternatíva keresésére, ezért frakciója támogatja az előterjesztést.

Vida Attila képviselő (LMP) úgy vélte a képviselő-testület két dolog közül választhat, vállalja a szabálytalan ételszállítással járó kockázatot és egy esetleges NÉBIH ellenőrzés következményeit, vagy elfogadja az előterjesztést, ő ezt támogatja.

Támogatás

A képviselő-testület két emlékhely létesítéséről is döntött. Juhász Erika festőművész tiszteletére Bosnyák utca 1/A., a Budapest fényképészeként ismert Lugosi Lugo László megbecsülése jeléül a Róna utca 142-156. szám alatti épület homlokzatán emelnek emléktáblát.

A testület tulajdonosi hozzájárulását adta a BVSC-Zugló sportlétesítmény-fejlesztési elképzeléseinek megvalósításához. A 136 millió forint becsült értékű beruházás során jegypénztár, öltöző, vizesblokk, illetve légtartásos sátor létesül, illetve homlokzati nyílászárókat építenek be.

A testület a Múlt és Jövő Alapítványt 100 ezer forinttal támogatta a Wechselmann-ház élettörténete című monográfia megjelentetésében. A tanulmánykötet a Mexikói út 60. szám alatti egykori Vakok Intézetét megalapító lovag Wechselmann Ignác halálának 120., ma az épületben működő Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény jogelődjének, a Nyomorék Gyermekek Országos Otthona létrehozásának 120. és a régi épületet tervező Lajta Béla születésének 150. évfordulójára alkalmából jelenik meg. A monográfia szerzője Nádas Pál, aki 25 évig volt az iskola igazgatója.

A grémium egymillió forintos támogatást szavazott meg a Lelki Egészségvédő Alapítványnak művészetterápiás képzésre, illetve a szociálisan hátrányos helyzetben lévő zuglóiak mentálhigiénés ambulanciás ellátásának a finanszírozására.

A képviselők tudomásul vették a Zuglói Urbanisztikai Munkacsoport február – július között végzett munkájáról szóló beszámolót.

Fotó: Balogh Róbert

Kreatív pályázat

A képviselő-testület előre nem látható körülmények bekövetkezése miatt módosította a Mexikói út 11/B. alatti önkormányzati tulajdonú ingatlan felújítására a Pesti Építő Zrt.-vel megkötött szerződét. Ezen túlmenően a grémium megállapodást kötött a kivitelezővel, hogy igazságügyi szakértő közjegyző általi kirendelését kérik az önkormányzat és a vállalkozó között fennálló 38, 3 millió forintos számlavita lezárására.

Várnai László képviselő (CivilZugló Egyesület) azon kérdésére, hogy eddig az önkormányzatnak mennyi plusz kiadást jelentett a projekt, Szuchy Zsuzsanna, a Pályázati osztály vezetője elmondta, a projekt 2022. október 31-i lezárása után négy számla keletkezett, amelyek összege bruttó 346,1 millió forint.

A testület megbízást adott a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft.-nek, hogy szervezze meg a “Hulladékból Művészet” elnevezésű kreatív pályázatot. A projekt célja, hogy a hulladéknak minősülő anyagokból művészeti alkotások készüljenek, amelyeket a zsűri értékelését követően a Zuglói Civil Házban állítanak ki. A lebonyolításra a képviselők 863 ezer forintot hagytak jóvá.

A képviselő-testület Sógor László képviselő (MSZP) módosító indítványával fogadta el, hogy az önkormányzat 25 millió forinttal támogatja a csípőszúnyogok elleni biológiai és kémiai védekezés előkészítését és megvalósítását, ugyanakkor tárgyalásokat kezdeményez az ügyben hatásköri illetékességgel bíró Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal a fenti összeg megtérítéséről.

Szatmáry Jähl Angéla képviselő (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a szúnyoggyérítés a vonatkozó jogszabály szerint többszereplős, a fővárosnak is van benne feladata, nem lehet mindent a katasztrófavédelemre hárítani.

A képviselő-testület nyilvános pályázat útján történő értékesítésre jelölte ki a Czobor utca 51. szám alatti 675 négyzetméteres önkormányzati tulajdonú telket.

A grémium arról is határozott, hogy pályázati ajánlata alapján a Komáromi út 4. szám alatti ingatlant 124, 5 millió forint plusz áfáért a Kontakt Mobil Fizetési Rendszerház Zrt.-nek, a Telepes utca 24. alatti telkét pedig 242,1 millió forint plusz áfáért a Marathon Capital Kft.-nek adja el.

Elismerések

A képviselő-testület csütörtöki ülésén Horváth Csaba polgármester elismeréseket adott át az elmúlt időszakban kimagasló munkát végző rendvédelmi, egészségügyi és szociális dolgozónak.

Zugló polgármesterétől Markó-Korán Anna rendvédelmi igazgatási alkalmazott a Hónap Rendőre, Kovács Tamás tűzoltó főtörzsőrmester a Hónap Tűzoltója, míg Salga Roland közterület-felügyelő a Hónap Önkormányzati Rendésze, Imre László közterület-felügyelő Kiváló Rendész kitüntetést vehette át.

A Hónap Egészségügyi Dolgozója címben részesült Szokolay Lászlóné és Urbánné Gálffy Eszter Zita.

A Hónap Szociális Dolgozója elismerést kapott Boros Hédi, Luncz Gabriella, Sebestyén Detti, Zelenákné Gabóczi Melinda.

Fotó: Balogh Róbert

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb