Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Beszélgetés a helyi önkormányzatok helyzetéről az önkormányzatok napján

A Helyi Önkormányzatok Napja kapcsán, szeptember 30-án nyilvános beszélgetést szervezett a kőbányai Momentum. Stemler Diána, a Kőbányai Önkormányzat képviselője, Pikó András, Józsefváros polgármestere mellett Rózsa András Zugló alpolgármestere is részt vett a kötetlen beszélgetésen, ahol az önkormányzatok jövőéről is szó esett.

Bemelegítő kérdésként az aktuális heti politikai ténykedésükről számoltak be a politikusok, majd kitértek arra, hogyan kerültek a politikába, mindhármukról kiderült, hogy tenni akartak a közösségért.

A következő kérdésre, hogy ha visszanéznek majd az életükre, mivel lennének elégedettek: Rózsa András és Stemler Diana is hasonlóan úgy válaszoltak, ha csak egyetlen egy embernek az életét sikerült jobbá tenniük, akkor már elégedettek lesznek.

Pikó András mottója a „józsefvárosi felelős közösségek közössége”, ennek megvalósításáért nagyon sokat dolgoznak a kerületben. Az óvodai programok, a gyermekbarát programok a jövőről szólnak, de kitért a jelenre, a 830 üresen álló bérlakásra, amelyből a ciklusában 250 lakást újítanak fel, a közterületek közül is 10-et felújítanak, rengeteg terv megvalósítható lesz. És mindezt egy fillér állami támogatás nélkül. két alapszabályt követnek: nem lopnak és nem hazudnak. Emellett beszélt a lokális öntudatról, a büszkeségről, amely jó hatással van egy városrész nagy közösségére. Ezeknek a terveknek a megvalósítása után érezné eredményesnek magát Józsefváros polgármestere.

Szóba került a lakhatási válság, az önkormányzati lakások helyzete, amely mindhárom kerültnek központi problémája, kezdve a lakások állagától a vagyonkezelő hozzáállásáig. Rózsa András alpolgármester felvázolta a zuglói önkormányzati lakáspolitikát, a lakhatási válság kezelését. Ennek egyik sarkaltos pontja, hogy a szubjektivitás teljes kizárásával, alaposan kidolgozott pontrendszer szerint, pályázati úton kaphatja meg az igénylő a lakást a 14. kerületben. A lakások állapotának felmérését, az állagmegőrzését, nagyon hasonlóan kezeli a másik két kerület is, vagyis szisztematikusan felmérik az önkormányzati, sokszor használton kívüli lakások állagát, és ettől függően vagy felújítják, vagy értékesítik azokat, az így befolyt összeget forgatják vissza a rekonstrukcióra. 2019-ben mindhárom önkormányzat egy elhanyagolt lakásállományt vett át, amely lépésről-lépésre kezd átlátható, jól működő rendszerré átalakulni.

A következő téma a 2019-es választások utáni önkormányzatok mozgásterét érintette. Józsefvárostól elvették a megszavazott támogatást, amelyben száz lakás felújítását érintő, de óvodafelújtáshoz igényelt összeg is volt. Pikó András a legrosszabbnak azt tartotta, hogy egyszerűen nincs együttműködés a kormány és az önkormányzatok között, ez leginkább a járvány alatt volt igen látványos, de a mostani helyzetben sem lát biztató jeleket. Azokban az országokban, ahol jól kezelték a válságot, ott a helyi közhatalom és az országvezetés jól tudott együttműködni. Pikó sötét jövőt festett az önkormányzati működésről, szociális válságról.

Stemler Diána kapcsolódott ehhez a gondolathoz, de ő még mindig úgy látja, hogy amint a Covid idején, úgy most is az önkormányzatok lehetnek a védőhálói az embereknek.

Beszélgetés az Önkormányzatok Napján

Rózsa András elmondta, hogy 2019-ben nagy tervekkel, nagy álmokkal kezdte meg munkáját Zugló képviselőtestület, végre valamit tehetnek a közjóért, aztán beütött járvány, most pedig itt van a rezsiválság. „Kénytelenek nagyon súlyos döntéseket hozni”, amihez az is hozzátartozott, hogy a héten Rózsa bezárt egy óvodát: „Nem ezért kezdtem el dolgozni 2019-ben, és lehet, hogy további tagintézmény-összevonásokon kell gondolkodnunk.”

A kormányzattól semmilyen segítséget nem kapott Zugló, csak magára számíthat, mint a többi kerület is.

„A jövő hétre összehívtam egy szociális kerekasztalt, mert az önkormányzatoknak nagyon fontos lesz, hisz a most érkező válságban nem lesz pénzünk arra, hogy segítsünk az embereknek „– magyarázta Rózsa András.- Zuglóban sokféle szociális támogatás létezik, ami jelenleg nagyon alacsony jövedelemhatárhoz van kötve. De most az ennél jóval magasabb jövedelműek is bajba fognak kerülni, és nekünk ahhoz nem lesz forrásunk, hogy a szociális támogatások jövedelemhatárát megemeljük. Kinyújtjuk a kezünket a non-profit szektor felé, és elkezdünk nemcsak a kerületben működő civilekkel dolgozni, hanem megkeressük az országosan működő gyermekétkeztetési alapítványoktól kezdve az ismertebb szervezeteket, például az Élelmiszerbankot, szeretnénk, ha ennek lenne Zuglóban is lerakata. Megpróbálunk közösségi forrásokat bevonni kimondottan a szociális ágazat támogatására.”

A kormány politikájára az egyetlen jó választ a helyi közösségekkel való együttműködésben, és a közös gondolkodásban látja Rózsa András.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb