Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Budapest 100 Zuglóban is – séta a Korong u. 6-ban

A Korong u. 6. számú házra esett a választás az idén a Budapest 100 program keretében. A hétvégén az érdeklődők sok érdekességet megtudhattak József Attila egykori, átmeneti otthonáról, kapcsolatáról Szántó Judittal és nem utolsósorban Arany Dánielről, a világhírűvé lett, de sokak számára még így is ismeretlen matematikusról.  

Józsefvárosi mulatótulajdonos, Sylinek Rudolf Rezső építtette a Korong u. 6. szám alatti, az elmúlt 100 évben azóta ismertté vált, jelenleg 9 lakásos házat, amit alapvetően József Attila miatt ismernek az emberek. Pedig nemcsak Szántó Judit élt itt a férjével, aki egyébként eltartotta a költőt, hanem itt élt egy remek matematikus is, Arany Dániel – tudtuk meg Kovács Krisztina Tünde filmesztétától,  önkéntes és lelkes idegenvezetőtől, aki a Budapest 100 program keretében mutatta be két napon át az érdeklődőknek a rendkívül takaros, sötét mályvaszínűre festett épületet.

Volt, amikor három tanár is lakott ott, de államvédelmistől nótaköltőig, pontosabban a feleségéig sok mindenki megfordult a házban az elmúlt évtizedekben. Bodrogi Zsigmond nevéhez többek között a ’Már minálunk babám’ kezdetű nóta köthető. Azt ugyan nem tudni, hogy ő is itt lakott-e, de megtalálták a házasságlevelét, amiből kiderült még az is, hogy a Bodrogi házaspárnak a „könyvtáros” Szabó Ervin volt az egyik esküvői tanúja.  Hírességekben nem szűkölködött a ház.

Nem véletlenül tud sokat az épületről Kovács Krisztina Tünde, mert Arany Dániel egykori matematikus lakásában lakik, s szívén viseli a ház sorsát. Arany Dániel matematika könyvéből (KÖMÁL – Középiskolai Matematikai Lapok, 1893.) tanultak sokan abból a nemzedékből a 19. század végétől a 20. század 40-es évekig, akik közül sok Nobel-díjas került ki. Miután kiderült, milyen ismert matematikus volt Arany, emléktábla kihelyezését is kezdeményezte Kovács, amit a zuglói önkormányzat támogatott és meg is valósított pár éve.

A lakók kis előadást is tartottak a Budapest-100 rendezvény első napján, amikor olyan verseket adtak elő, amelyek a ház falai közt születtek, vagy közvetlen kapcsolatuk van vele. József Attila a Mama című verset ebben a 16 négyzetméteres lakásban írta, az Óda ugyan nem konkrétan itt született, hanem Lillafüreden, de ebben a pár évben, amikor a költő itt lakott Szántó Judittal.  Kosztolányi Esti Kornéljában is vannak a házra illetve a kapcsolatukra vonatkozó részek.

Kutat, minduntalan új dolgokat tud meg a Korong utca 6-ról Kovács, és közben megismeri a szomszédokat, a környék lakóit. Biztatta a jelenlévőket, tegyék ezt ők is, mert nem kell ahhoz ismert háznak lennie, hogy érdekességek derüljenek ki az épületről, de leginkább a benne egykor lakók sorsáról. S mindezközben közösségi kapcsolatok épülnek.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb