Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Budapest ismét várja az ötleteket a Közösségi költségvetésre

Harmadik alkalommal hirdeti meg Budapest a Közösségi költségvetés elnevezésű társadalmi együttműködési programját, amelynek keretében 1 milliárd forintot szánnak a legnépszerűbb ötletek megvalósítására. Az ötleteket év végéig lehet benyújtani.

A program egyre nagyobb népszerűségnek örvend, tavaly már közel 22 ezren szavaztak a különböző javaslatokra, emellett egyre nagyobb civil aktivitást és közösségi kampányokat láthattunk a szavazatokért folytatott versenyben.

A közösségi költségvetés minden évben az ötletgyűjtéssel kezdődik, ez a folyamat kezdődött el a közelmúltban, az otlet.budapest.hu oldalon regisztrációt követően az év végéig nyújthatók be az elképzelések.

Kategóriák

Az ötleteket céljuk, tematikájuk szerint három kategóriában lehet beadni:

  • Zöld Budapest: Zöldebb utcák, üdébb parkok, mindenki számára elérhető, környezettudatos megoldások. Budapest reagál a klímaváltozásra.
  • Esélyteremtő Budapest: A cél a társadalmi különbségek csökkentése, hátrányos helyzetű közösségek életét támogató ötletekkel.
  • Nyitott Budapest: Egy nyitott város a szívügyed? Együttműködések, kísérleti megoldások, digitális fejlesztések, közösségépítő ötletek.

Fontos, hogy az ötlet közérdekű legyen, újat hozzon létre és érdemes ezen alapelvek mentén gondolkodni: egyenlőség, közösségi szemlélet, minőségi változás, funkcionalitás, biztonság, fenntarthatóság és szerethetőség.

Közösségi költségvetés grafika

Az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy a budapestiek szívesebben szavaznak olyan ötletre, amely általuk is ismert, gyakran használt helyszín fejlesztését érinti.

Az ötletek ezért az idei közösségi költségvetéstől kezdődően sokkal nagyobb arányban kerülnek majd konkrét helyszínnel szavazólistára, és a hasonló ötletek versenyezhetnek is egymás ellen. Így biztosan a legnépszerűbb helyszínre beadott ötlet kerül majd ki győztesként.

Általános, egész Budapestre vonatkozó ötletek továbbra is beadhatóak lesznek, ezek azonban külön kategóriában szerepelnek majd a szavazáskor.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb