Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Csökkentik a képviselők fizetését Zuglóban

Zugló 2021. évi költségvetéséről tartott online testületi egyeztetésen Horváth Csaba polgármester bejelentette, a járvány miatti vészhelyzet végéig a választott funkciót betöltők illetményét 20 százalékkal csökkentik. Ugyanakkor a Zugló-pótlékot és a szociális juttatásokat megmentik. Az ülésen a Fidesz-KDNP frakció nem vett részt.

Horváth Csaba polgármester (MSZP) az egyeztetésen bejelentette, a járvány miatti vészhelyzet végéig 20 százalékkal csökkentik a polgármester, az alpolgármesterek, a képviselők, a bizottsági tagok és elnökök, valamint az önkormányzat gazdasági társaságai felügyelőbizottsági tagjainak és elnökeinek illetményét. Ez a 20 százalékos fizetéscsökkentés megegyezik a kerületet érintő kormányzati megszorítások mértékével.

A polgármester azt mondta, a 2021-es büdzsé a kompromisszumok költségvetése: az összeállításánál a legfontosabb szempont a munkahelyek és az emberek védelme volt. Ezért kiemelt helyen szerepelt az óvodákban, bölcsődékben és szociális intézményekben dolgozók bérkompenzációjára bevezetett Zugló-pótlék és a szociális juttatások megtartása.

A kép illusztráció. Fotó: Balogh Róbert

Horváth Csaba arról is beszélt, hogy a költségvetésben új elemként szerepel a Zugló Védelmi Alap, amelynek mértékét a tervezésnél 6,6 milliárd forintban állapították meg. Ez az összeg a kerületnek a kormánnyal szembeni kompenzációs követelése azért, amit a kormány a járvány alatti intézkedéseivel vett el Zuglótól. Amennyiben a kormány ezt megtéríti, ebből finanszírozzák az elmaradt feladatokat és beruházásokat.

Képviselői észrevételre reagálva a polgármester elmondta, valamennyi önkormányzati tulajdonú cégnek jelentősen csökkentették a finanszírozását. A beruházások közül folytatódik a szakrendelők és a háziorvosi rendelők felújítása, valamint a Rákos-patak revitalizációja is mindenképpen megvalósul. A főváros és Zugló között ingatlanátadás van folyamatban. Ennek megvalósulásával megindulhat az új városközpont fejlesztése a Bosnyák téren, ahol új főtér, piac, korszerű szakrendelő és a Polgármesteri Hivatal kap helyet.

Várnai László képviselő (CivilZugló) hozzászólásában úgy vélte, a védelmi alap egy fikció, mert a magyar állam nem fogja kompenzálni Zuglót, és abban sem biztos, hogy egy ilyen feltételezésekre alapuló hatalmas puffer a büdzsében jogilag megengedett-e.

Rózsa András alpolgármester (Momentum) válaszában kiemelte, a védelmi alap egy reális összeg, amelynek fedezetét az államtól várja a kerület. Az alapban szereplő tételek csak akkor kerülnek megvalósításra, ha azoknak megérkezett a fedezete. Ezeket a megoldásra váró feladatokat technikai okokból kell szerepeltetni a büdzsében, másképpen nem lehet felhasználni a beérkező pénzeket.

Vida Attila képviselő (LMP) nemtetszését fejezte ki azért, hogy a Fidesz-KDNP frakció nem vett részt az egyeztetésen, pedig – megfogalmazása szerint – annak a politikai közösségnek a tagjai, amely az önkormányzat nehéz gazdasági helyzetét előidézte. A képviselő szerint a kormánytól érkezik majd valamennyi kompenzáció, ami a problémákat ugyan nem oldja meg, de a kormánypárti sajtó számára munícióként szolgálhat.

Victora Zsolt képviselő (MKKP) azt kérte, a jövőben pártját is vonják be a költségvetés tervezésébe.

Hajdu Flórián alpolgármester (MSZP) és Horváth Zsolt alpolgármester (DK) bejelentette, frakciója támogatja a költségvetés elfogadását.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb