Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Döntöttek az Esélyegyenlőségi díjakról

Bár a járvány miatt idén elmaradt a kerületi Esélyegyenlőségi fesztivál, a 2017-ben alapított Zuglói Esélyegyenlőségi Díjat ezúttal is odaítélték: az elismerést Rózsa Magdolna, a családsegítő munkatársa és a Mező Ferenc Általános Iskola kapta.

Világszerte május ötödike az egyenlő esélyek napja, amely kapcsán a föld számos országában rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az egyenlő jogokért küzdő, fogyatékkal élőkre.

– Az Esélyegyenlőség napja nemcsak a mozgássérültek, illetve a vakok és gyengén látók világnapja, hanem azoké is, akik a társadalmi elfogadottságukért küzdenek – nyilatkozta Hevér László György képviselő, a Népjóléti Bizottság elnöke. – Zugló nem csak a világnap alkalmából figyel oda a nehézségekkel küzdő emberekre, hanem a hétköznapokban is. A kerületnek jók a kapcsolatai a fogyatékkal élők szervezeteivel, több olyan rendezvényüket is támogatja, amelyek elősegítik a sérült emberek jobb megismerését és társadalmi elfogadását. Emellett a városvezetés abban is próbál segíteni, hogy álláshoz juthassanak a fogyatékkal élők.

Hevér László György arról is beszélt, hogy az önkormányzat tavaly a világnaphoz kapcsolódva az ő kezdeményezésére szervezett sérülteket és egészségeseket egymáshoz közelebb hozó Esélyegyenlőségi napot Zuglóban. A rendezvényt idén is szerették volna megtartani, de a koronavírus felülírta az erre vonatkozó tervet. Az önkormányzat a fogyatékkal élők segítésére 2018-ban egy akadálymentesítési programot fogadott el, amely ebben a ciklusban valósul majd meg.

– Ez nemcsak az intézmények megközelítését és az azokban történő könnyebb eligazodást segítő beruházásokra korlátozódik, hanem a digitális akadálymentesítést is magába foglalja – magyarázta Hevér László György.

A kerület vezetése a fogyatékkal élők segítésén túl azt is fontosnak tartja, hogy elismerésben részesítse és példaképként állítsa a társadalom elé mindazokat, akik cselekedeteikkel jelentősen hozzájárulnak az esélyegyenlőség érvényesülésüléséhez.

A képviselő-testület Pécsi Diána képviselő, jelenleg a Gazdasági Bizottság elnöke kezdeményezésére 2017 őszén alapította meg a Zuglói Esélyegyenlőségi Díjat, amelyet minden évben egy természetes személy és egy civil szervezet, vagy gazdasági társaság kaphat meg. Az elismeréseket eddig kétszer osztották ki az Esélyegyenlőség napja alkalmából.

– A díjazottakról már februárban döntött a képviselő-testület – tájékoztatott Pécsi Diána. Hozzáfűzte: az elismeréseket az Esélyegyenlőségi fesztiválon adták volna át, azonban a rendezvény a járványhelyzet miatt nem tartható meg. – A díjátadó nem marad el, a Polgármesteri Hivatal keresi az alternatív megoldást. Idén az egyik elismerést Rózsa Magdolna, a Tükörkép Műhely vezetője, a családsegítő munkatársa kapta, aki többek között adományszervezéssel is foglalkozik, a másik díjat pedig a Dr. Mező Ferenc Általános Iskolának ítélték oda, amely 30 éve végzi a sajátos esélyegyenlőséget biztosító pedagógiai programját. Az intézmény nevéhez kötődik az egyéni fejlesztő, differenciáló módszer bevezetése és a Mező-Mályva adaptív program kidolgozása is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb