Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Egy legendás Universiade

Augusztus 27-én az ötven évvel ezelőtti egyetemi és főiskolás világbajnokságra emlékeztek az egykori résztvevők a Puskás Ferenc Stadionban.

Az 1965-ös legendás Universiadénak Budapest volt a házigazdája, és Magyarország azóta sem rendezett ehhez fogható rangos versenyt. A IV. Nyári Universiade ráadásul példátlan magyar sikert hozott: a rendező ország versenyzői 16 arany-, 8 ezüst- és 14 bronzéremmel az első helyen végeztek az éremtáblázaton, megelőzve a Szovjetuniót és az Egyesület Államok csapatát is.

Fotó: Balogh Róbert

Zugló a rendezésből és a versenyekből is kivette a részét. A verseny megnyitójának és záróünnepségének, illetve az atlétikai versenyeknek is a néhai Népstadion, a mai Puskás Ferenc Stadion volt a helyszíne, de több sportágat a Nemzeti (ma Gerevich Aladár) Sportcsarnokban rendeztek. A versenyen a magyar csapat esküjét az a dr. Kamuti Jenő mondta, aki a BVSC tőrvívójaként ötször nyert aranyérmet az Universiadékon.

Erre az ötven évvel ezelőtti sikerre emlékeztek a résztvevők augusztus 27-én a Puskás Ferenc Stadion főépülete előtt, illetve a Főpolgármesteri Hivatal dísztermében rendezett ünnepi ülésen. Az előbbi helyszínen két emléktáblát avattak, melyen egyrészt az ötven évvel ezelőtti budapesti Universiadét, illetve a 80 évvel ezelőtti, szintén Budapesten rendezett Egyetemi Világjátékokat tüntették fel, másrészt a két verseny negyven magyar győzteséről is megemlékeztek.

Fotó: Balogh Róbert

A Városházán a visszaemlékezések mellett megalakították az Universiade Bajnokok Klubját is, melynek tagja lett minden olyan magyar sportoló, aki valaha aranyérmet szerzett az Universiadékon.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb